6 redenen om je kind op zomerkamp te laten gaan

Zomerkamp: op vakantie zonder ouders en alleen maar leuke dingen doen. Heb jij wel eens een zomerkamp overwogen voor je kind? Met het enorme aanbod, van zeilkampen tot ponykampen, is er voor ieder kind wel een kamp dat hij of zij leuk vindt. Maar waarom zou je je kind op kamp laten gaan? Wat kun je verwachten van zo’n zomerkamp en wat hebben kinderen eraan? 

surf

Wij gingen hierover in gesprek met Vinea Vakanties, de Nederlandse marktleider in zomerkampen. Al 70 jaar organiseert Vinea zomerkampen voor kinderen en jongeren, een echte expert dus op dit gebied!

Wat houdt een zomerkamp met Vinea in?
Kort gezegd: héél veel plezier en onvergetelijke momenten samen met leeftijdsgenoten. De meeste kampen duren een week, al zijn er ook langere en kortere varianten. In die week ondernemen de kinderen allerlei leuke activiteiten onder begeleiding van enthousiaste en ervaren reisleiders.

Vinea staat bekend om de watersportkampen, waar je kunt leren zeilen en surfen. Lekker de hele dag het water op, nieuwe vaardigheden leren en ‘s avonds lol trappen tijdens de avondspellen en feestjes. Naast watersport is er nog veel meer om uit te kiezen, zoals outdoorkampen, met veel sportieve en avontuurlijke activiteiten in de natuur, beach camps, Tina-kampen (in samenwerking met tijdschrift Tina), dierenkampen en taalreizen. Voor de kids die liever in hun eigen bed slapen zijn er dagkampen: daarbij doe je overdag leuke dingen en ga je aan het eind van elke dag weer naar huis. Dagkampen zijn er in allerlei thema’s, van sportief tot creatief.

6 redenen om je kind op zomerkamp te laten gaan

WAT HEEFT EEN KIND AAN EEN ZOMERKAMP?

Op kamp gaan is voor kinderen een hele waardevolle ervaring. We zetten zes voordelen voor je op een rijtje:

1.  OneiNDIG VEEL PLEZIER

Het ligt misschien voor de hand, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken: zomerkampen zijn vooral heel erg leuk en kids vinden het fantastisch! De organisatie is er immers op ingericht om kinderen een vakantie vol plezier te bezorgen. Of in de woorden van Vinea: de leukste week van het jaar. Je hoeft je dus zéker niet schuldig te voelen als je geniet van de heerlijke rust terwijl je kind op kamp is. Hij of zij zal zich vermaken met alle onderstaande punten.

2. Herinneringen voor het leven

Een zomerkamp zit vol onvergetelijke momenten. Niet alleen de activiteiten op het programma zorgen voor geweldige nieuwe ervaringen, maar ook alles daaromheen. Van zingen bij het kampvuur tot keten en overlopen naar andere kamers. De hele sfeer, en het feit dat je intensief optrekt met een groep (waarvan je misschien nog niemand kende) maakt dat je herinneringen maakt die je voor altijd bij blijven. Je zal het vanzelf merken als je kind terugkomt van kamp en er nog wekenlang verhalen komen over wat ze allemaal hebben meegemaakt!

3. Nieuwe vrienden maken

Op kamp gaan is heel goed voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Veel kinderen gaan in hun eentje op kamp en komen terug met een hele hoop nieuwe vrienden. Ze leren in korte tijd nieuwe mensen kennen en zich aanpassen aan een groep. Dankzij het gevoel van saamhorigheid op kamp gaat vrienden maken als vanzelf.

4. Meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid

Misschien wel de belangrijkste reden voor veel ouders: kinderen worden er zelfstandiger van. Ze durven meer en hun zelfredzaamheid wordt groter. Opeens kunnen ze wel hun bed opmaken. Niet zo gek, want ze worden op kamp uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen, angsten te overwinnen en zichzelf te redden in een onbekende omgeving met vreemden. Eigenlijk dus een prima aanvulling op hun opvoeding, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen.

5. Nieuwe vaardigheden

Al staat plezier voorop, op elk kamp zal je kind ook zeker iets (nieuws) leren. Of bestaande vaardigheden verder ontwikkelen. Of het nou gaat om zeilen, paardrijden, golfsurfen, het leren van een taal of kennis van dier en natuur.

6 redenen om je kind op zomerkamp te laten gaan

6. Veel beweging

Veel zomerkampen hebben een actieve insteek en zitten vol met sportieve activiteiten. Je kind is dus de hele week lekker veel in beweging. Zelfs al kies je voor een minder sportief programma, ook dan worden er veel sport- en spelactiviteiten gedaan. Dat maakt een zomerkamp een stuk gezonder dan thuis voor de tv zitten!

6 redenen om je kind op zomerkamp te laten gaan

Goed voorbereid op kamp met Decathlon

Om je kind zoveel mogelijk te laten genieten van het zomerkamp, is een goede voorbereiding wel zo handig. Vinea stuurt voor vertrek een inpaklijst met alles wat je kind nodig heeft voor het kamp. Heb je nog niet alles in huis? Dan kun je uiteraard bij ons terecht voor de benodigde artikelen voor een fijne prijs!