3x3 basketbal, wat is dat nou precies?

Drie tegen drie basketbal (afgekort tot 3x3) is de laatste tijd sterk in opkomst. Nederland blijkt erg goed in de half court variant van het spel. Wat zijn nu precies de verschillen met het vijf tegen vijf basketbal?

Snel spel

‘Normaal’ basketbal wordt in vier periodes van tien (internationaal) of twaalf (NBA) minuten gespeeld. Een 3-tegen-3 wedstrijd duurt tien minuten. Tenzij één van de ploegen 21 punten heeft gescoord: Dan is het meteen game over. Hierdoor zie je dat er tijdens 3x3 toernooi verschillende wedstrijden op één dag gespeeld kunnen worden.

 

Weinig onderbrekingen

Na een score van je tegenstander hoef je bij 3x3 basketbal niet uit te nemen: Je plukt simpelweg de bal uit het netje en dribbelt- of passt naar buiten de tweepuntslijn. De aanval mag dan meteen beginnen! Ook voor wisselen is geen interventie van een scheidsrechter nodig. Bij elk dood spelmoment mag je een speler wisselen.

 

Andere punten

3x3 Hecht veel waarde aan de traditionele driepunter. Een schot op afstand is namelijk twee punten waard, een score van binnen de lijn slechts éen punt. Bij foutenlast is een vrije worp óók een punt waard. De verhoudingen zijn daarmee net iets anders dan tijdens full court basketbal.

 

Nederlandse trots

De Nederlandse basketbalbond zet behoorlijk in op de ontwikkeling van 3x3 basketbal. Na brons op het EK in 2016, wonnen de Nederlandse mannen zelfs een zilveren plak op het WK in 2017! Het nationale damesteam werd tijdens deze ‘World Cup’ vierde: Ook een wereldprestatie. Meer weten over Nederlands 3x3 basketbal? Kijk dan op www.basketbal.nl voor meer informatie.