3-lagen systeem

Het 3-lagensysteem is ontwikkeld voor lichamelijke activiteiten in een koude omgeving. Bij een goed functionerend systeem werken de verschillende lagen samen om het lichaam droog en warm te houden en het te beschermen tegen de elementen van buitenaf.

Jas kiezen

3 lagen systeem

Een goed functionerend 3-lagensysteem zal de volgende functies optimaliseren:

- Zweet afvoer van de huid

- Ademend

- Warmte isolatie

- Ademend

- Waterdicht

- Winddicht

- Ademend

Het is belangrijk om te weten hoe deze lagen en hun componenten functioneren want;

“Bij een goed op elkaar afgestemd systeem waarbij rekening is gehouden met hoe de persoon warmte gaat vasthouden en verliezen is deze perfect uitgerust voor de te beoefenen lichamelijke activiteit in een koude omgeving.”

1e laag

Het doel van de 1e laag is om zweet af te voeren van het lichaam voordat de kou er vat op kan krijgen waardoor er een isolerende luchtbarrière ontstaat.

Dit proces gaat als volgend:

Absorptie, door een capillaire werking (de neiging van vloeistoffen om in dunne vaten en buizen omhoog te gaan) van het kledingstuk wordt zweet van het lichaam weggetrokken.

Diffusie, door verspreiding van het zweet over de oppervlakte van het kledingstuk kan het sneller omgezet worden van vloeibaar naar gasvormig (zweetdamp).

Ademend vermogen, dit zorgt voor voldoende ventilatie en circulatie waardoor het zweetdamp makkelijker kan overgaan naar de volgende laag en het kledingstuk sneller zal drogen.

Een goede 1e laag zal goed aansluiten op het lichaam om absorptie te bevorderen en de terugslag van zweetdamp op het lichaam tegen te gaan.

De meest gebruikte componenten hierbij zijn de synthetische componenten, merinowol of een combinatie van beide.

Houd bij de keuze van een 1e laag goed rekening met de juiste afstemming van componenten en de eisen die het gebruik en gebruiker eraan stellen.

2e laag

Het doel van de 2e laag is warmte isolatie (hierover meer bij warmte isolatie) en ademend, warmte blijft bij het lichaam en zweetdamp kan door naar de 3e laag. Hier ligt de kracht van het 3-lagensysteem. Het mooiste van deze laag is namelijk dat je de kledingcomponenten helemaal kunt aanpassen naar de omgevingscondities (temperatuur) en individuele eisen van de gebruiker (intensiteit).

Zorg ervoor dat je hierin een goede balans weet te vinden tussen de ademende factor, warmte isolatie (r-waarde, zie warmte isolatie) en rekening houdend met hoe er warmte gewonnen en verloren zal worden door de gebruiker.

3e laag

Als laatste stap in het 3-lagensysteem hebben we de 3e laag. De technische aspecten van deze laag zullen behandeld worden bij “waterdichtheid en ademend vermogen”. Deze laag moet de volgende eigenschappen bezitten:

Ademend

Zweetdamp dat door de 2 lagen komt moet door de 3e laag naar de buitenlucht kunnen anders zal het in de jas bevriezen. De ademende factor van een 3e laag wordt beïnvloedt door de mechanische ventilatie (ventilatieritsen) en de R.E.T. factor.

Winddicht

Een functionele 3e laag behoort volledig winddicht te zijn om windstromingen die nadelig kunnen zijn voor de temperatuurregulatie van het lichaam buiten te houden. Functionele windstromingen kunnen worden gereguleerd door de mechanische ventilatie die aanwezig zijn.

Waterdicht (schmerber)

Dit houdt heel simpel in dat er geen water van buiten naar binnen mag kunnen gaan. Er zijn meerdere manieren om een 3e laag waterdicht te maken maar het belangrijkste om te onthouden is dat je een kledingstuk dat niet waterdicht is zelf bijna niet waterdicht kunt maken, wel meer waterafstotend.

Bij de keuze van de 3e laag is het heel belangrijk om rekening te houden met een behoorlijk groot aantal aan factoren.

wat wordt er gebruikt als 1e laag?

wat wordt er gebruikt als 2e laag?

is de 3e laag een combinatie van de 2e en 3e laag?

hoe gaat de gebruiker warmte winnen en verliezen tijdens het gebruik.

wat is de mate van bewegingsvrijheid die de gebruiker nodig heeft.

wat gaan de omgevingscondities kunnen zijn.

hoe hoog moet de ademende factor van de 3e laag zijn.

is de mechanische ventilatie van groot belang.

hoe hoog moet de waterdichtheid zijn.

Als je jezelf deze vragen gaat stellen zal je zeker tot een goede keus van de 3e laag kunnen komen.