Sporten tijdens Corona

Wij leggen je uit wat de do's en don'ts zijn tijdens het sporten!

Sporten tijdens Corona

We hebben een paar sporten voor jou op een rijtje gezet, zoals boulderen, wielrennen, vissen, padel en nog vele andere sporten. Per sport wordt uitgelegd hoe er rekening wordt gehouden met de corona maatregelen.

Fietsen

Je bent sinds corona thuis aan het werk, en komt niet veel verder dan een dagelijks lunch wandelingetje. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Sinds de uitbraak van corona dit voorjaar zijn er ontzettend veel mensen begonnen met wielrennen of mountainbiken. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Je krijgt lekker veel frisse lucht, veel beweging, en je ziet wat van de omgeving. Op de fiets kom je natuurlijk verder dan te voet, en daardoor ben je al snel de stad uit, of in dat natuurgebied bij jou in de regio. Er is ook voor ieder wat wils. Ben je sportief en wil je grote afstanden afleggen? Dan is wielrennen zeker wat voor jou! Wil je graag de natuur in en ben je niet bang voor wat modder? Dan schuilt er een mountainbiker in je! Voor wie hier moeilijk tussen kan kiezen is gravelbiken een mooie optie. Lijkt je dit allemaal niks, en wil je liever de omgeving op je gemak verkennen? Dan kun je natuurlijk ook uitstekend op een (elektrische) stadsfiets eropuit!


Ben je van plan op de fiets te stappen? Let er dan wel op dat je niet in grote groepen gaat, en niet te dicht bij elkaar fietst. Hou ook afstand tot andere fietsers en wandelaars.

Sporten tijdens Corona

Vissen

Vissen wordt in Nederland steeds populairder. En dat is niet voor niks! Dit komt mede doordat het een spannende activiteit is, die je zowel samen (op afstand), als alleen kunt doen. Het jagen op een karper, snoek of baars kan zélfs voor de ervaren hengelaars onder ons een uitdaging zijn. Maar aan de andere kant werkt vissen erg ontspannend. Urenlang genieten van de natuur en ruimte om je heen: of je nu aan een meer, een kanaal of in zee gaat vissen.

En ook in de winter is vissen razend populair. Wij geven je 5 tips.

1. Vis overdag wanneer de zon nog een paar uurtjes schijnt. Een vis zoals de karper is dan actief en gaat op zoek naar voedsel. Daarnaast zijn wat zonnestralen voor jezelf ook geen straf ;)

2.Houd de vis niet te lang uit het water. De kieuwen van sommige vissoorten kunnen gemakkelijk bevriezen. Neem ook een emmer water mee, zodat je de vis nat kunt houden indien nodig.

3.Kleed je warm aan. Denk niet alleen aan thermokleding, maar ook een paar goede en warme laarzen zullen bijdragen aan een comfortabele vissessie.

4.Bekijk van tevoren de weersverwachting. Je kunt gemakkelijk vissen in de regen, maar een parasol is dan geen overbodige luxe.

5.Zorg voor warme dranken. Neem een thermoskan mee gevuld met thee of koffie en warm jezelf lekker op wanneer je het even koud krijgt!

Sporten tijdens Corona

Padel

Al jaren zijn racketsporten populair onder Nederlanders, met op nummer één tennis. Maar afgelopen jaren heeft de Spaanse racketsport padel in razendsnel tempo ons land weten te veroveren en is het de snelstgroeiende sport in Nederland. Met ruim 12 miljoen spelers is het zelfs een van de snelstgroeiende sporten wereldwijd.

Nu komt het dus ook wel erg goed uit dat deze populaire sport gewoon nog gespeeld mag worden in deze tijd. Je speelt het als dubbel, twee tegen twee. Dus met deze sport kan je ook gelijk je lang verloren vrienden/familie weer optrommelen! Win win.

Daarnaast staat padel voor fun en sportiviteit, en is het relatief makkelijk te leren omdat het padelracket geen snaren heeft. Dit zorgt ervoor dat de bal eenvoudig de andere zijde van het net zal bereiken. Mocht je nou bang zijn dat dit net zo intensief is als squash, don’t worry! Het is een sport die voor iedereen toegankelijk is, dus twijfel niet langer, schaf de juiste materialen aan en go try!

Nederland heeft al meer dan 150 locaties waar je padel kan spelen. De meeste padelbanen zijn te vinden bij tennisverenigingen, maar er zijn ook zelfstandige padelcentra. Wil je weten waar jij padel kan spelen? Check het hier.

Sporten tijdens Corona

Surfen

Kun je blijven surfen in de huidige coronasituatie? Het antwoord is: ja!
Surfen is een sport die je individueel kunt beoefenen. Of ga samen met een buddy. In het het water kun je makkelijk afstand van elkaar bewaren. Hierdoor en doordat je tijdens het surfen op een leuke, sportieve manier van de natuur kunt genieten heeft surfen in 2020 een stuk aan populariteit gewonnen. Voor veel surfers is deze sport een fijne manier om te ontspannen en het hoofd leeg te maken.

Ook in het najaar is surfen populair. Vooral omdat er dan meer dagen met goede golven zijn en het in het water wat rustiger in is dan in de zomer. Het waait ook vaker in het najaar. Dit is vooral voor kite- en windsurfers fijn. Als je in de herfst, winter, of het voorjaar wil (wind-/kite-, of) golfsurfen is het belangrijk je tegen de kou te beschermen. Lees onze blog: Surfen in de winter. Wat heb je hiervoor nodig? 

Waar wacht je nog op? Pak je surfboard, ga naar het strand en geniet van de vele voordelen van deze spectaculaire buitensport.

Sporten tijdens Corona

Hardlopen 

Op dit moment is het gelukkig gewoon mogelijk om naar te buiten gaan om een rondje te gaan hardlopen. Je moet echter wel rekening houden met een aantal zaken voordat je daadwerkelijk de deur uit gaat. Zoals gedeeld door het RIVM kan en mag je niet naar buiten als je iets van griepachtige verschijnselen hebt al is het maar zeer mild. Blijf dan binnen en zorg dat je volledig uitziekt.

Heb je geen klachten en ga je naar buiten om een rondje te hardlopen ga dan alleen en vermijd drukke plekken. Sla dat rondje door het grote park bij je in het dorp of stad over en kies voor een rondje waar je de ruimte hebt en weinig mensen tegenkomt. Vermijd groepen en behoud voldoende afstand tot andere gebruikers.

Maar ga lekker naar buiten en ga hardlopen. Dit zorgt er namelijk voor dat je in beweging blijft en dat je buiten komt. Beweging zorgt ervoor dat je de weerstand op peil houdt en dat je minder vatbaar bent voor virussen, waar natuurlijk het coronavirus ook onder valt. Naast dat hardlopen ook een fysieke verbetering oplevert, krijg je ook nog een mentale boost als je de deur uit gaat om een rondje te gaan hardlopen.
Hou daarbij wel rekening mee dat je niet te diep gaat tijdens het hardlopen, dit zorgt er namelijk voor dat je weerstand juist tijdelijk wordt verlaagd en je vatbaarder bent voor virussen.

Sporten tijdens Corona

Teamsporten ten tijden van corona, kan dat wel?

Ja! Er zit helaas wel een flinke ‘maar’ aan. Het woord verraadt het namelijk al; teamsport. Je hebt andere mensen nodig om deze sporten te mogen doen en dat is nou net wat momenteel niet kan, contact met anderen. Deze tijden vragen dus om creativiteit. En met een beetje creativiteit kan je teamsporten gewoon blijven doen, in tweetallen of groepjes van 4. Ondanks het feit dat we 1,5m afstand moeten houden, kunnen we dus nog steeds voetballen, hockeyen, volleyballen, handballen, rugbyen, noem het maar op.

Hoe dan? Voor mensen die een teamsport doen, biedt deze corona-periode de uitgelezen kans om te trainen op fijne technieken. Zoals oefeningen voor je voetenwerk, het verbeteren van je pass- en scoringstechnieken of dribbels. Er zijn ook genoeg aangepaste spelvormen te bedenken waardoor je toch wedstrijdjes met elkaar kan spelen en elkaar kan blijven uitdagen. Er is dus geen reden om stil te zitten, we kunnen nog steeds samen sporten! (vraag bij je sportclub natuurlijk wel of dit allemaal mag).

Sporten tijdens Corona

Tafeltennis

Tafeltennis, in de volksmond ook wel pingpong, is voornamelijk bekend als recreatieve sport of als campingsport. Het is snel, leuk en relatief simpel. Het voordeel van tafeltennis is dat het een toegankelijke sport is. Jong en oud kan het spelen, het is goed voor je hand-oog coördinatie en niet blessuregevoelig. Sterker nog, tafeltennis is een sport die nauwelijks hinder ondervindt van de huidige maatregelen. De tafel die tussen jou en je tegenstander staat waarborgt de 1,5m afstand.

Tafeltennisverenigingen worden natuurlijk wel beperkt in het maximum aantal mensen dat binnen aanwezig mag zijn en een eigen tafel kan veel ruimte innemen in huis. Maar gelukkig zijn er tal van oplossingen. Zo zijn er verschillende formaten tafeltennistafels, die zelfs in de kleinste kamers passen. Is ruimte dan nog steeds een probleem, dan zijn er ook losse netjes voor over je bureau of eettafel. Op die manier kan je zelfs eenvoudig thuis spelen. Dit maakt tafeltennis ook nog vriendelijk voor de portemonnee. Natuurlijk kan je ook een kijkje nemen bij een tafeltennisvereniging in de buurt om daar de sport eens te proberen.

Het is een leuke en toegankelijke sport die ondanks de huidige maatregelen heel weinig restricties kent en zelfs thuis gedaan kan worden. Ontdek hier de materialen die je nodig hebt om tafeltennis te kunnen spelen.

Sporten tijdens Corona

Wandelen

Het is belangrijk om te bewegen in tijden van Corona. Wandelen is een goede manier om fit te blijven en een frisse neus te nemen. Veel mensen zijn gaan wandelen om even tot rust te komen of om een pauze te nemen van werk. Hieronder leggen we uit waar je op moet letten als je gaat wandelen.

Als je gaat wandelen is het belangrijk om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Dit geldt voor degene waarmee je een wandeling maakt, maar ook als je tegenliggers tegenkomt.

Zoek een rustig gebied om in te wandelen, zodat je zo min mogelijk mensen tegenkomt. Ga bijvoorbeeld op tijden wandelen waarvan je weet dat het rustig is. Je kan natuurlijk ook variëren in de routes die je wandelt, want telkens dezelfde route kan gaan vervelen.

Ben je een beginnende wandelaar? Bouw dan rustig het wandeltempo op om ervoor te zorgen dat je geen blessures krijgt. Je wilt natuurlijk niet oververmoeid raken na een wandeling. Ga je een langere wandeling maken? Neem dan eten en drinken mee om weer energie te krijgen voor de rest van de wandeling. 

Sporten tijdens Corona

Boulderen

Je kan nog steeds boulderen in tijden van corona. Met boulderen beklim je een muur van 4,5 meter en heb je valmatten die je opvangen. Je gebruikt geen touwen voor de veiligheid zoals bij klimmen. Het is een sport die je alleen kan doen of als je met vrienden gaat boulderen is het gemakkelijk om goed afstand van elkaar te bewaren.

De boulderhallen houden rekening met corona, door maar 30 mensen in de binnenruimte te laten. Daarbij moet je van te voren reserveren en er wordt met tijdvakken gewerkt. Horeca, douches en kleedkamers zijn dicht.

Sporten tijdens Corona