Ontdek squash: een uitdagende sport

Ontdek squash:
een uitdagende sport

Squash is geschikt voor iedereen met een gezonde dosis doorzettingsvermogen en energie! Wij hebben de belangrijkste informatie en tips voor jou verzameld zodat jij perfect voorbereid bent op je squash-avontuur. Benieuwd naar de spelregels? Of twijfel je nog over de juiste materialen? Geen zorgen, lees snel verder en jouw (eerste) ervaring met squash zal soepel verlopen.

Ontdek squash: een uitdagende sport

Wat is squash?

Squash kan op het eerste oog een gemakkelijke sport lijken door de kleinere baan, maar niets is minder waar. het vereist een hoog vaardigheidsniveau op het gebied van techniek, tactiek, strategie, fysieke- en mentale kracht. Squash is een racketsport die is ontwikkeld door studenten van de Harrow School in Groot-Brittannië toen ze op school racquetball tegen de muur speelden. Racquetball speel je in de basis op dezelfde manier als squash, maar de twee grote verschillen zijn dat bij racquetball een wat grotere bal en een relatief korter racket wordt gebruikt. De sport squash werd pas later populair.

Spelregels

Squash wordt gespeeld door twee (enkelspel) of vier (dubbelspel) spelers in een veld met drie muren en een glazen achterwand.
Net als bij tennis mag de bal maar één keer op de grond stuiteren - contact met de muren telt niet als stuit - voordat de bal wordt geraakt en zijn volleys toegestaan. Je speelt de bal binnen de bovenste lijn (4,57 meter hoog) en de lijn boven de ‘tin’ (blik) op het onderste gedeelte van de voorwand (48 cm hoog). Als de bal deze lijnen raakt of buiten deze lijnen gaat, is hij uit.

Leuk feitje: bij de professionele squashers is de tin 5 cm lager. Dit is om ze in staat te stellen scherpere ballen te spelen.

Je kiest de eerste serveerder door het draaien van het racket, de zogeheten "toss”. Na het slaan van de bal moet je je tegenstander een directe lijn naar de bal voorzien en vrij rond de slagzone laten bewegen om de bal terug te spelen. Als de tegenstander te dichtbij is en de andere speler verhindert normaal en veilig te spelen (niet geraakt worden met het racket) is het verstandig de bal niet te spelen en een let aan te vragen.

Voluit noem je dit een "safety-let", zoals de naam doet vermoeden; om de veiligheid van de spelers te waarborgen. Als een speler zich in de zwaai van de ander begeeft of direct tussen bal en voormuur (“niemandsland”) terwijl de tegenstander probeert een slag te maken heet dit een "stroke". Je verhinderd je tegenstander om een slag (stroke) te maken, dus verlies je het punt.

Je krijgt een punt als je tegenstander er niet in slaagt de bal terug te spelen. Elke game speel je tot 11 punten en de eerste die 11 punten scoort wint. Je moet de game winnen met 2 punten verschil. Als het bijvoorbeeld 10-10 staat, ga je de tie-break in. Je wint de game pas bij 12-10 of iedere andere combinatie met 2 punten verschil.

Het wedstrijdformat is bij zowel dames als heren normaal gesproken best of 5 games. In sommige gevallen wordt er BO3 ("best of three") gespeeld, maar dat komt niet vaak voor.

Ontdek squash: een uitdagende sport

De voordelen van squash

Gezien als een manier om stress de baas te worden, is squash een intense sport die zowel plezier als een goede work-out oplevert. Je kunt het op competitieniveau maar evengoed ook op recreatief niveau spelen om de voordelen van squash te ervaren.

Squash vraagt veel van zowel je cardio als je spieren waardoor het je uithoudingsvermogen, snelheid, kracht en flexibiliteit verbetert. Het is een fysiek veeleisende sport waarmee je veel calorieën verbrandt wat het een ideale sport maakt als je wilt afvallen of in vorm wilt komen (of blijven).

Maar, fit zijn is niet genoeg om goed te worden in squash. Een sterke mentaliteit is ook erg belangrijk, want concentratie en strategie zijn de sleutel tot het winnen van een squashwedstrijd. Dat gezegd hebbende, het belangrijkste is om plezier te hebben op de baan!

Nu je weet wat de belangrijkste regels en volgorde van het squash spel is, is het tijd om de juiste producten aan te schaffen! Welk type racket heb je nodig? En welke bal? Lees verder voor de belangrijkste eigenschappen van het squashracket en de squashbal.

Alles wat je nodig hebt om te beginnen met squash

Vorm
Het meest opmerkelijke verschil tussen squashrackets is de vorm. Het beïnvloedt de kracht en controle die je racket heeft en de grootte van de sweetspot: het ideale gebied waar je de bal het beste kan raken en controleren want het zorgt voor de minste trillingen naar je hand en is dus het meest comfortabel om daar te slaan, je hebt dus niet per se meer kracht of controle als je de bal in de sweetspot raakt. Meestal zijn er 2 vormen, klassieke rackets met een brug of moderne druppelvormige rackets.

Klassiek (met brug) frame
- Kleinere sweetspot
- Geschikt voor gevorderde spelers met goede techniek Controle frame (Het snarenbed is compacter, dus minder snaarbeweging, dus meer controle)

Druppelvormig frame
- Grotere sweetspot
- Geschikt voor iedereen
- Kracht frame (snarenbed heeft lange verticale snaren (‘mains’), dus meer snaarbeweging, dus meer kracht)

Bladgrootte
Hoe groter het blad, hoe langer de snaren, hoe groter de sweetspot van een racket zal zijn. Dit is het ideale raakpunt in het racket. Hierdoor zal het racket ook meer power genereren, waardoor het makkelijker wordt om het spel te spelen. Een nadeel van een groter blad is dat je minder controle zult hebben.

Balans
Er wordt onderscheid gemaakt tussen topzware (Head Heavy) rackets en gewicht in het handvat (Head Light) rackets. Topzware rackets zullen meer power genereren, maar zullen tevens langzamer bewegen en zwaarder in de hand voelen. Voor rackets waar het gewicht in het handvat zit geldt precies het tegenovergestelde. Dan heb je als laatste nog squashrackets die gemiddelde balans (even balanced) hebben. Dat wil zeggen dat het gewicht in het midden van het racket ligt en hierdoor wat meer allround is.

Gewicht van een squashracket
Squashrackets variëren van ongeveer tussen de 110 gram en de 200 gram. Hoe zwaarder een racket, hoe meer power je zult kunnen slaan. Ook zal een zwaarder racket meer stabiliteit bieden. Lichte rackets daarentegen zullen wendbaarder zijn, vergen minder energie van je lichaam en bieden meer controle, mits je een goede techniek hebt. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en niveau is dit een van de belangrijkste keuzes voor de aanschaf van je squashracket.

Materiaal van een squashracket
Rackets worden gemaakt van verschillende materialen, er wordt hoofdzakelijk onderscheid gemaakt tussen aluminium, grafiet en composiet. Aluminium rackets, zijn zwaarder, goedkoper en uitstekend geschikt voor een beginnende speler. Is een racket gemaakt van grafiet of composiet, dan zal een racket steeds lichter worden en zal deze geschikt zijn voor een meer gedreven speler. Houd er rekening mee dat aluminium ook een zwaardere last zal zijn voor je spieren.

Squashbal

Squashballen hebben een diameter tussen de 39,5 mm en 40,5 mm en wegen tussen de 23 en 25 gram. Er zijn 5 categorieën squashballen, gemarkeerd met gekleurde stippen, die overeenkomen met 5 vaardigheidsniveaus. 

- Dubbele gele stip = de langzaamste bal met de laagste stuit, gebruikt door gevorderden en expert spelers.
- Gele stip = een vrij langzame bal met een lage stuit voor gevorderden spelers.
- Witte stip = Een bal met een normale snelheid en stuit, ideaal voor spelers van gemiddeld niveau.
- Rode stip = Normale tot hoge stuit, geschikt voor trainingen van spelers met een beginners tot gemiddeld niveau.
- Blauwe stip = Hoge stuit en snelheid, geschikt voor beginnende spelers.

Met deze tips over het squash spel en de benodigde squash materialen zal jij straks goed voorbereid op de squashbaan staan!


Met deze tips over het squash spel en de benodigde squash materialen zal jij straks goed voorbereid op de squashbaan staan!

Bekijk hier ons uitgebreide assortiment aan squashartikelen

Andere squashadviezen

Squashracket

Hoe kies ik een squashracket?

Of je nou af en toe speelt, of je speelt regelmatig. Elk racket heeft verschillende eigenschappen en functies voor elk type speler. Ontdek de verschillen tussen de rackets om het product te kiezen dat het beste bij je past.

Squashbal kiezen

Hoe kies ik een squashbal?

Het kiezen van een squashbal kan soms lastig zijn. Ontdek hier hoe je je bal eenvoudig kunt kiezen door gebruik te maken van ons overzicht.

Internationale Vrouwendag

Review van voormalig Nederlands squash kampioen Sebastiaan Weenink

Omdat wij het belangrijk vinden dat onze producten getest worden door onze eindgebruikers hebben wij Sebastiaan Weenink gevraagd om een aantal van onze squashrackets te testen en te beoordelen. Als voormalig Nederlands kampioen en bondscoach weet hij als geen ander waar je op moet letten. Daarom delen wij hier zijn gebruikerservaring.

Squashbespanning

Hoe kies ik mijn squashbespanning?

Heb jij behoefte aan power, duurzaamheid of precisie? Of wil jij liever alle voordelen in één? Lees deze instructie om de beste squashbespanning voor jou te bepalen!