Ontdek squash:
een uitdagende sport

Squash is geschikt voor iedereen met een gezonde dosis doorzettingsvermogen en energie! Wij hebben de belangrijkste squashtips voor jou verzameld. Benieuwd naar de spelregels? Of twijfel je nog over de juiste materialen? Geen zorgen, lees snel verder en jouw (eerste) ervaring met squash zal soepel verlopen.

Ontdek squash: een uitdagende sport

Wat is squash?

Squash kan op het eerste oog een gemakkelijke sport lijken door de kleinere baan, maar niets is minder waar. Het het vereist een hoog vaardigheidsniveau op het gebied van techniek, tactiek, strategie, fysieke training en mentale kracht.

Squash is een racketsport die is ontwikkeld door studenten van de Harrow School in Groot-Brittannië toen ze op school racquetball tegen de muur speelden. Racquetball speel je in de basis op dezelfde manier als squash, maar de twee grote verschillen zijn dat bij racquetball een wat grotere bal en een relatief korter racket wordt gebruikt. De sport squash werd pas later populair.

Ontdek squash: een uitdagende sport

Spelregels

Squash wordt gespeeld door twee (enkelspel) of vier (dubbelspel) spelers in een veld met drie muren en een glazen achterwand.
Net als bij tennis mag de bal maar één keer op de grond stuiteren - contact met de muren telt niet als stuit - voordat de bal wordt geraakt en zijn volleys toegestaan. Je speelt de bal binnen de bovenste lijn (4,57 meter hoog) en de lijn boven de ‘tin’ (blik) op het onderste gedeelte van de voorwand (48 cm hoog). Als de bal deze lijnen raakt of buiten deze lijnen gaat, is hij uit.

Leuk feitje: bij de professionele squashers is de tin lager. Dit is om ze in staat te stellen scherpere dropshots te spelen. Waarom? Professionele squashers zijn eigenlijk te goed geworden in het reageren en lezen van het spel, dus een 'amateur' speelveld is voor hen te makkelijk.

Je kiest de eerste serveerder door het draaien van het racket, de zogeheten "toss”. Na het slaan van de bal moet je je tegenstander vrij rond de slagzone laten bewegen om de bal terug te spelen. Als de tegenstander te dichtbij is en de andere speler verhindert normaal en veilig te spelen (niet geraakt worden met het racket) of als ze zich tussen de bal en de voormuur ("niemandsland") bevinden, mag de speler de bal niet spelen.

Dit heet een "safety-let" of gewoon "let", zoals de naam doet vermoeden; om de veiligheid van de spelers te waarborgen. Als een speler zich in de zwaai van de ander begeeft heet dit een "stroke". Je verhinderd je tegenstander om een slag (stroke) te maken, dus verlies je het punt.

Je krijgt een punt als je tegenstander er niet in slaagt de bal terug te spelen. Elke game speel je tot 11 punten en de eerste die 11 punten scoort wint. Je moet de game winnen met 2 punten verschil. Als het bijvoorbeeld 10-10 staat, ga je de tie-break in. Je wint de game pas bij 12-10 of iedere andere combinatie met 2 punten verschil.

Een wedstrijd is normaal gesproken de beste van 3 of 5 games. Zowel bij de dames als de heren eigenlijk altijd beste van vijf. Alleen bij de kwalificatieronden van het wereldkampioenschap spelen ze de beste van 3 games. Zodra ze aankomen bij de 'echte' potjes gaan ze over op de beste van 5.

Ontdek squash: een uitdagende sport
Ontdek squash: een uitdagende sport

De voordelen van squash

Gezien als een manier om stress de baas te worden, is squash een intense sport die zowel plezier als een goede work-out oplevert. Je kunt het op competitieniveau maar evengoed ook op recreatief niveau spelen om de voordelen van squash te ervaren.

Squash vraagt veel van zowel je cardio als je spieren waardoor het je uithoudingsvermogen, snelheid, kracht en flexibiliteit verbetert. Het is een fysiek veeleisende sport waarmee je veel calorieën verbrandt wat het een ideale sport maakt als je wilt afvallen of in vorm wilt komen (of blijven).

Maar, fit zijn is niet genoeg om goed te worden in squash. Een sterke mentaliteit is ook erg belangrijk, want concentratie en strategie zijn de sleutel tot het winnen van een squashwedstrijd. Dat gezegd hebbende, het belangrijkste is om plezier te hebben op de baan!

Nu je weet wat de belangrijkste regels en volgorde van het squash spel is, is het tijd om de juiste producten aan te schaffen! Welk type racket heb je nodig? En welke bal? Lees verder voor de belangrijkste eigenschappen van het squashracket en de squashbal.

alles wat je nodig hebt om te beginnen met squash

Squashracket
Het grootste verschil tussen squashrackets is de vorm. Het beïnvloedt de kracht en controle die je racket heeft en de grootte van de sweetspot: het ideale gebied waar je de bal het beste kan raken en controleren want het zorgt voor de minste trillingen naar je hand en is dus het meest comfortabel om daar te slaan. Meestal zijn er 2 vormen, open throat (klassiek) en closed throat (druppelvormig).

Klassiek frame
- Kleinere sweetspot
- Geschikt voor gevorderde spelers die voldoende techniek hebben om het racket te controleren
- Controle frame (Het snarenbed is compacter, dus minder snaarbeweging, dus meer controle)

Druppelvormig frame
- Grotere sweetspot
- Geschikt voor iedereen
- Vergevingsgezind, power racket

Bladgrootte
Hoe groter het blad, hoe langer de snaren, hoe groter de sweetspot van een racket zal zijn. Dit is het ideale raakpunt in het racket. Hierdoor zal het racket ook meer power genereren, waardoor het makkelijker wordt om het spel te spelen. Een nadeel van een groter blad is dat je minder controle zult hebben.

Balans
Er wordt onderscheid gemaakt tussen topzwaar (Head Heavy) rackets en gewicht in het handvat (Head Light) rackets. Topzware rackets zullen meer power genereren, maar zullen tevens langzamer bewegen en zwaarder in de hand voelen. Voor rackets waar het gewicht in het handvat zit geldt precies het tegenovergestelde. Dan heb je als laatste nog squashrackets die uitgebalanceerd (even balanced) zijn. Dat wil zeggen dat het gewicht in het midden van het racket ligt en hierdoor wat meer allround wordt.

Gewicht van een squashracket
Squashrackets variëren van ongeveer tussen de 120 gram en de 200 gram. Hoe zwaarder een racket, hoe meer power je zult kunnen slaan. Ook zal een zwaarder racket meer stabiliteit bieden. Lichte rackets daarentegen zullen wendbaarder zijn, vergen minder energie van je lichaam en bieden meer controle. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en niveau is dit een van de belangrijkste keuzes voor de aanschaf van je squashracket.

Materiaal van een squashracket
Rackets worden gemaakt van verschillende materialen, er wordt hoofdzakelijk onderscheid gemaakt tussen aluminium, grafiet en composiet. Aluminium rackets, zijn zwaarder, goedkoper en uitstekend geschikt voor een beginnende speler. Is een racket gemaakt van grafiet of composiet, dan zal een racket steeds lichter worden en zal deze geschikt zijn voor een meer gedreven speler. Houd er rekening mee dat aluminium ook een zwaardere last zal zijn voor je spieren.

Squashbal
Squashballen hebben een diameter tussen de 39,5 mm en 40,5 mm en wegen tussen de 23 en 25 gram. Er zijn 5 categorieën squashballen, gemarkeerd met gekleurde stippen, die overeenkomen met 5 vaardigheidsniveaus.

- Dubbele gele stip = de langzaamste bal met de laagste stuit, gebruikt door gevorderden en expert spelers.
- Gele stip = een vrij langzame bal met een lage stuit voor gevorderden spelers.
- Witte stip = Een bal met een normale snelheid en stuit, ideaal voor spelers van gemiddeld niveau.
- Rode stip = Normale tot hoge stuit, geschikt voor trainingen van spelers met een beginners tot gemiddeld niveau.
- Blauwe stip = Hoge stuit en snelheid, geschikt voor beginnende spelers.

Leuk feitje: de pro's spelen op glazen banen. Dit is zodat het publiek het beter kan zien. Speltechnisch worden deze banen  als 'dood' gezien, de bal stuit niet lekker. Daarom zie je ze een witte bal gebruiken (dit is ook voor de zichtbaarheid). Deze witte bal heeft dezelfde eigenschappen als een zwarte 'gevorderde' bal (enkele gele stip)!


Met deze tips over het squash spel en de benodigde squash materialen zal jij straks goed voorbereid op de squashbaan staan!

Bekijk hier ons uitgebreide assortiment aan squashartikelen