Ontdek winterwandelen!

Heb jij wel eens gewandeld in een winterlandschap? Je hoeft niet ver te reizen, want je kan al winterwandelen in bijvoorbeeld de Ardennen of Sauerland. Met goede wandelschoenen en warme kleding kom je al een heel eind. In wintersportgebieden zijn wandelpaden te vinden waarop je niet wegzakt. Om je goed op weg te helpen bij het winterwandelen hebben we 10 tips voor je op een rijtje gezet.

Ontdek het winterwandelen!

1. ZORG DAT JE EEN GOEDE CONDITIE HEBT

Door de sneeuw lopen is zwaarder dan een bergtocht die je maakt in de zomer. Hierdoor is het belangrijk om een goede conditie te hebben.Train je conditie door lange tochten te maken in Nederland of wandel bijvoorbeeld op het strand. Ook kun je een dag naar de Eifel of Ardennen gaan om te wennen aan het heuvelachtige gebied.

Ontdek het winterwandelen!

2. Plannen is het halve werk

Thuis kun je al veel tochten voorbereiden door je te oriënteren met gidsen en kaarten.Toch is het goed om even naar een VVV of gidsenbureau te gaan in het gebied waar je gaat wandelen. Zij weten beter wat er allemaal in het gebied speelt en kunnen checken of de route die je hebt uitgestippeld ook mogelijk is. Check ook waar er lawinegevaar is voor vertrek.

Ontdek het winterwandelen!

3. Sta vroeg op!

In de winter zijn de dagen korter en daarom is het belangrijk om ook eerder te beginnen. Bereid je goed voor en neem een hoofdlampje mee en warme kleding. Vertel altijd aan je slaapplaats welke wandeling je gaat maken en hoelaat je denkt terug te zijn.

Tip: Omdat het snel donker wordt is het handig om een hoofdlamp mee te nemen. Door de kou raken batterijen snel leeg. Neem altijd extra batterijen mee voor je hoofdlamp of mobiele telefoon.

4. Neem extra warme kleding mee

Tijdens een wandeling in de sneeuw zijn er een aantal extra spullen die je moet meenemen, denk hierbij aan:
- Extra handschoenen
- Bivakmuts
- Donsjas

Mocht het nou kouder worden, dan ben je met deze extra spullen goed voorbereid.

5. Oriënteren is belangrijk tijdens het sneeuwwandelen

Het kan zijn dat je een wandeling gaat maken en dat de wegwijzers ondergesneeuwd zijn. In zo’n situatie is het goed om te kunnen oriënteren en dat geldt voor elk gebied waar je een sneeuwwandeling gaat maken. In zo’n situatie is het dus belangrijk om een kaart, kompas, hoogtemeter en een GPS bij je te hebben. 

Ontdek het winterwandelen!

6. De Juiste schoenen zijn een pré

Wat voor soort schoenen heb je eigenlijk nodig tijdens een sneeuwwandeling? De schoenen moeten warm, waterdicht en stevig zijn. Daarbij is het belangrijk dat de schoenen goede grip bieden, zodat je niet uitglijdt in de sneeuw. Neem een kijkje bij onze sneeuwschoenen of bergschoenen.

7. Glij niet uit door oud sneeuw

Oud sneeuw kan ervoor zorgen dat je uitglijdt, vooral als de verzuring optreedt en je minder oplet. Je kunt dit trainen door op het strand te gaan wandelen. Het zand kan wiebelig aanvoelen en dat voelt ongeveer hetzelfde als bij oud sneeuw. Je kunt natuurlijk extra grip creëren door wandelstokken te gebruiken.

8. Check het weer voordat je weggaat

Het weer in de bergen kan snel veranderen. Zo kan de temperatuur beneden aangenaam zijn en boven is er opeens een ijzige wind. Je wilt tijdens een wandeling in de sneeuw niet voor een verrassing komen te staan. Neem daarom de weersvoorspelling door voordat je weggaat.

9. Geniet van de omgeving

Geniet van het mooie witte landschap. Hoe vaak kom je zoiets tegen? Zorg ervoor dat je korte wandelingen plant, zodat je genoeg tijd hebt om door de sneeuw heen te ploeteren. Neem genoeg eten en drinken mee, waardoor je energie tijdens de wandeling op peil blijft. En neem genoeg pauzes om te genieten van het uitzicht.

Ontdek het winterwandelen!

10. Ga fatsoenlijk met de natuur om

Een belangrijk onderdeel van het wandelen is dat je niet van de gebaande paden afgaat. In de winter zijn natuurgebieden afgezet en rustzones voor dieren die in een winterslaap zitten. Je wilt de dieren niet opjagen doordat je te veel geluid maakt of te dicht in hun buurt komt. Check in het wandelgebied waar de rustzones zijn. Let ook op de natuur en gooi geen afval weg! Neem het afval mee in je rugzak totdat je een prullenbak vindt.