Wat je moet weten over MTB-banden

Flexibiliteit, lekweerstand, rendement… het zijn allemaal criteria die de kwaliteit garanderen van een MTB-band. Hier volgt een overzicht van de voornaamste criteria om je te helpen de juiste keuze te maken.

Een band voor elk terrein

MTB-banden hebben een verschillende grip op droge, vochtige, drassige, rotsachtige, harde of zachte ondergronden. De mate waarin de banden aangepast zijn aan het terrein staat in rechtstreeks verband met de energie die je verbruikt bij het trappen. Op een doorweekt terrein heb je meer aan een band die de modder goed afvoert, terwijl een goede grip van je band op rotsachtig terrein zal voorkomen dat je wegslipt. Voor crosscountry heb je MTB-banden nodig die zowel soepel als stevig zijn om de afwisseling tussen hellingen en afdalingen op te vangen.


Mountainbike buitenband

Alles hangt af van de noppen

De rol van noppen is onbetwistbaar. Let op hun vorm, hun grootte en hun plaatsing (aan de zijkant of op het midden van het loopvlak).

Hoge noppen voeren doeltreffend de modder af en zijn geschikt voor een nat terrein. Brede en grote noppen zijn ideaal voor een ondergrond met veel hindernissen. Lage noppen daarentegen zijn dan weer bedoeld voor gladde en droge ondergronden... ideaal voor tochten in de zomer!

Banden met verschillende noppen zijn bestemd voor mountainbikers die op allerlei terreinen fietsen. De noppen op deze banden liggen verder uit elkaar. Doorwinterde sportievelingen kiezen best voor verschillende bandentypen, die je dan afhankelijk van het terrein en het weer kan verwisselen.

MTB-band: de basiseigenschappen

De techniciteit van je MTB-band bepaalt de kwaliteit. Hou rekening met de volgende elementen.

1. Het gewicht

Hoe lichter je fiets, hoe minder energie je verbruikt bij het trappen. De MTB-band is hier geen uitzondering op. Je kiest dus liever een lichte band om je energie efficiënt te gebruiken.

2. Dynamiek en duurzaamheid

Het karkas vormt het skelet van je band. Het geeft je band dynamiek en stabiliteit. Het aantal draden van het karkas wordt uitgedrukt in EPI of TPI. De dichtheid van de draden komt ook overeen met de mate waarin je band bestand is tegen lekrijden en slijtage. Hoge dichtheid, minder kans op lekrijden.

3. De grip

Een goede grip is een must voor mountainbikers, omdat je band zich zo beter kan hechten aan het terrein zodat je niet wegslipt. Met een brede band heb je dan ook meer grip, want het raakvlak tussen je fiets en de grond is groter.

De grip

Fiets je zowel op droog als op nat terrein? Investeer dan in allround MTB-banden.

Racebanden kiezen

Racefiets banden Het gewicht, de dichtheid en de materialen zijn essentiële criteria voor de juiste keuze van racebanden. Ze bepalen de prestatie, de weerstand en de levensduur. Hier alvast enkele tips om je op weg te helpen bij je aankoop:

Verschillende wielen, verschillende disciplines: in de bergen, tijdrijden of veeleer allround...

Racebanden: de eigenschappen

Het technische aspect van racebanden is van onmiskenbaar belang. Zowel je veiligheid als de rijkwaliteit van je fiets hangen ervan af.

1. De compatibiliteit

Controleer of de banddiameter en zijn doorsnede (breedte) compatibel zijn met de velg van je fietswiel.

2. Het karkas

Het karkas van een fiets is de binnenste laag in rubber van de buitenband. Het karkas geeft het wiel dynamiek en stabiliteit. Het aantal draden van het karkas (in nylon of gevlochten katoen) wordt uitgedrukt in EPI of TPI. Hoe groter de dichtheid, des te beter de band bestand is tegen lekrijden en slijtage.

3. Materialen en levensduur

De kwaliteit van de materialen beïnvloedt de levensduur van je raceband. Zacht rubber verslijt vlugger dan hard rubber, terwijl nylon en kevlar beter bestand zijn tegen lekrijden.

4. Rolweerstand

De rolweerstand is de energie die verloren gaat bij het roteren van de band. Bij een lage rolweerstand kan de fietser zijn energie sparen. Een band met een sterk karkas beschikt bijvoorbeeld over een lage rolweerstand en kan een zwaardere last dragen.

5. De grip

Tijdens het fietsen moet de band zich hechten aan de weg. Dat noemen we de grip. De band moet in alle omstandigheden grip hebben, zowel bij vochtig als bij droog weer. Het profiel of de groeven op het loopvlak kunnen de grip verbeteren.

6. Het gewicht

Met een lichte band heb je meer controle over je rijgedrag en een wegligging. Je kan perfect opteren voor een band die zowel licht als breed is voor nog meer comfort.

Een band voor iedere discipline

Recreatieve fietsers geven vaak de voorkeur aan comfort en kiezen dus best een iets bredere band, die de oneffenheden in de weg perfect opvangt. Hij zorgt ook voor minder trillingen van het stuur en het zadel. Voor de sportievelingen biedt een dunnere band meer rendement, maar die is ook moeilijker te controleren. Tubes worden voornamelijk gebruikt door experts. Ze worden geprezen voor hun lichtheid, stevigheid en levensduur.

Banden en het weer

Sommige banden zijn speciaal ontworpen voor regenweer: hun loopvlak is uitgerust met groeven die het water afvoeren. Slickbanden of gladde banden daarentegen hebben geen profiel en zijn geschikt voor fietsen bij droog weer.


Racebanden kiezen 1


Racebanden kiezen 2