Stootwillen

Stootwillen

Stootwillen kopen? Stootwillen of ook wel bekend als fenders zijn natuurlijk onmisbaar aan boord van iedere boot. Ze beschermen je tegen de steiger of kade. Bij Decathlon bieden we stootwillen aan in verschillende maten en kleuren, waaronder witte en zwarte stootwillen. De fenders hebben allemaal een lijn om deze vast te maken aan je boot. Onze stootwillen zijn horizontaal of verticaal te gebruiken en vangen schokken optimaal op, waar het contact ook plaatsvindt. Bekijk ook ons aanbod boot touwen en de rest van onze zeilboot accessoires
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Skip filters
Filters
Prijs
4.3/5 Op basis van 43 reviews

Wat zijn stootwillen?

Stootwillen, ook wel fenders genoemd, worden gebruikt om boten te beschermen. En dan beschermen in de breedste zin: rompen op zee, tussen twee boten óf tussen de romp van de boot en het dok. Maar voornamelijk worden stootwillen gebruikt om een boot tijdens het aanmeren aan een steiger te beschermen. Op deze manier voorkomen stootwillen dat er krassen of andere beschadigingen aan een boot ontstaan.Je kunt ervoor kiezen om de stootwillen aan je boot te bevestigen, maar er bestaan ook stootwillen voor aan een steiger. Een voordeel van deze stootwillen is dat alle mogelijke contactpunten beschermd kunnen worden, hierdoor wordt de kans op beschadigingen beperkt.

Verschil tussen de stootwillen

Stootwillen zijn in verschillende vormen, kleuren en maten verkrijgbaar, maar de bekendste zijn de cilindrische en bolvormige stootwillen. De cilindrische stootwil heeft aan beide uiteinden een oog, waardoor het zowel verticaal als horizontaal opgehangen kan worden. De bolvormige stootwil is multifunctioneel en kan naast stootwil ook als ankerboei gebruikt worden (mits deze stootwil geel of oranje van kleur is).

Welke stootwil je kiest en hoeveel stootwillen je nodig hebt, is volledig afhankelijk van je boot. Tip: hang de stootwil altijd op de plek waar de kans op beschadiging het grootst is.

De grootte van een stootwil heeft onder andere te maken met de grootte van je boot. Check onderstaand model voor de gebruikelijke afmetingen.

Lenge bootDiameter cilindrische stootwilDiameter bolvormige stootwil
6-8 meter12 centimeter15-21 centimeter
6-8 meter15 centimeter21-26 centimeter
8-9 meter15 centimeter26-35 centimeter
9-10 meter20-21 centimber35-45 centimeter
10-12 meter21-24 centimeter45-55 centimeter
12-15 meter24-30 centimeter45-55 centimeter
15-18 meter30 centimber55 centimeter

Stootwillen kan je met een touw (mastworp) bevestigen. Maar er bestaan ook speciale klemmen en haken, waarmee je een stootwil aan je boot vast kunt maken.

Stootwillen kopen bij Decathlon

Decathlon verkoopt stootwillen van het merk Plastimo. De opblaasbare stootwillen worden opgeblazen geleverd, maar je kunt hem laten leeglopen en weer opblazen naar wens. De halfharde stootwil vormt zich naar de romp van je boot en kan je boot daardoor nog beter beschermen.