Crankstel racefiets

Crankstel racefiets

Een crankstel op de racefiets is onmisbaar. Het verbindingsstuk tussen de trapas en het pedaal op je racefiets vormt samen met de bevestigde kettingwielen het crankstel. Dit aandrijfsysteem van de fiets zorgt ervoor dat je met jouw inspanningen zoveel mogelijk snelheid kan maken. Decathlon biedt een uitgebreid aanbod aan crankstellen voor de racefiets. Daarnaast vind je ook andere racefiets onderdelen in onze webshop, zoals kettingbladen, stuurpennen en shifters.

Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Type
Maat
Merk
VERKOPER
Kleur
Prijs
22,04
Plafondhaken P684
Plafondhaken P684
ICETOOLZ

Plafondhaken P684

Verkocht en verstuurd door Le coq wielerartikelen
24,80
26,17
37,00
30,06
30,06
43,06
Ultegra SM-BBR60 trapas
Ultegra SM-BBR60 trapas
SHIMANO

Ultegra SM-BBR60 trapas

Verkocht en verstuurd door Fietsweb
28,30
186,00
30,25
190,50
37,28
32,60
4/5 Op basis van 1100 reviews

Het crankstel en de trapas op je racefiets

Het crankstel vormt samen met de trapas op je racefiets het aandrijfsysteem. De trapas is op de racefiets verbonden met de crank, die op zijn beurt weer verbonden is aan de voorste kettingbladen en de fietspedalen. De ketting loopt over de kettingbladen, waarmee de racefiets wielen in beweging komen. De trapas is in het frame verwerkt. Je merkt dat het crankstel, de trapas of de kettingbladen op de racefiets aan vervanging toe zijn als je een krakend geluid hoort of de fiets zwaarder trapt.

Decathlon biedt trapassen en crankstellen voor de racefiets van hoge kwaliteit aan, zoals van hoogstaande merken VAN RYSEL, ROCKRIDER, SHIMANO en BTWIN. Hierdoor ben je verzekerd van de beste kwaliteit crankstellen voor de racefiets voor een scherpe prijs. Alhoewel de meeste trapassen voor de racefiets over het algemeen dezelfde kenmerken hebben, bestaan er wel degelijk verschillen in buitendiameter, schroefdraad, montagemethode en breedte maten. Doordat wij over een uiteenlopend assortiment beschikken, helpen we iedere wielrenner zonder problemen met het vervangen van een krakende trapas en crankstel op de racefiets.

De crank op de racefiets verwisselen

Het verwijderen van een crank op de racefiets lijkt ingewikkelder dan het is. Naast een losse crank arm kopen biedt een crankstel trekker uitkomst om de crank van de racefiets te verwijderen. Na het losdraaien van de inbusbout lukt het namelijk niet om de crank van de racefiets los te maken. De trekker zorgt ervoor dat het verwisselen eenvoudig gaat. Eerst verwijder je de pedalen van je racefiets. Daarna draai je de crankbouten en crankmoer los met de cranksleutel. Vervolgens verwijder je de crankarm van de trapas. Dit kost aardig wat inspanning. Bij de volgende stap verwissel je de drive-side met de kettingbladen uit de bottombracket. Dan leg je de fietsketting weer op het kleine blad en bevestig je de linker crankarm. Daarna bevestig je de rechter crankarm op de trapas. Let er hierbij op dat je de twee crankarmen in een horizontale, tegengestelde lijn bevestigt. Tot slot draai je de crankmoer en -bouten vast en kun je weer de weg op!

Welk type crankstel voor de racefiets voor jou geschikt is, hangt af van de omgeving waarin je een fietstocht gaat maken. Zo heb je de keuze voor een klassiek dubbel, triple of compact crankstel. Het single crankstel wordt veelal voor mountainbikes gebruikt, terwijl het compacte crankstel voor de racefiets ideaal is voor steile beklimmingen. Kom vrijblijvend langs in onze winkels voor meer inlichtingen over het juiste type crankstel voor je racefiets of bekijk onze webshop voor meer inspiratie.