Hoofdstellen

Hoofdstellen

Ben je op zoek naar een hoofdstel voor je pony of paard? Bij Decathlon hebben we verschillende hoofdstellen, waardoor er altijd eentje geschikt is voor jou en je paard. Bekijk hier onze collectie duurzame, anatomische hoofdstellen in leer. Wil je je hoofdstel compleet maken met bit? Bekijk dan ook eens paardenbitten.

Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Type
Geslacht
Maat
‪SPORTIEF NIVEAU‬
‪TYPE NEUSRIEM‬
Kleur
Prijs
14,99
Bakstuk bitriempje Escape-hoofdstel zwart
Bakstuk bitriempje Escape-hoofdstel zwart
FOUGANZA

Bakstuk bitriempje Escape-hoofdstel zwart

(4)
Dit artikel is nu niet online verkrijgbaar, bekijk de winkelvoorraad
4.5/5 Op basis van 1426 reviews

Wat is een stang en trenshoofdstel en wanneer gebruik je het?

Dit soort hoofdstel wordt alleen gebruikt voor dressuur, vanaf klasse Z en hoger. Het verschil met een normaal hoofdstel en een stang en trenshoofdstel, is dat een stang en trenshoofdstel twee bitten heeft. De twee bitten zorgen ervoor dat het paard gevoeliger is in de mond en beter hulpen kan ontvangen. De twee bitten noemen we onderlegtrens en dressuurstang. Belangrijk is om pas te beginnen met een stang en trenshoofdstel te gebruiken als het paard er klaar voor is en reageert op alle hulpen met precisie. Zelf moet je behendig genoeg zijn om het paard op deze manier te kunnen rijden. De communicatie wordt met het gebruik van dit hoofdstel teruggebracht tot het minimale, dus zelf dien je een onafhankelijke zit te hebben. Het stang en trenshoofdstel wordt gebruikt in combinatie met een hoge neusriem, waarbij er genoeg ruimte is om de bitten met een hefboomwerking te kunnen gebruiken.

Wat zijn de voordelen van rijden met een bitloos hoofdstel?

Het grootste voordeel van een bitloos hoofdstel is dat het paard niet gehinderd wordt in de mond. Het is natuurlijk een stuk prettiger voor het paard om niet een stuk metaal dat drukt op de tong in de mond te hebben. Belangrijk bij de keuze voor bitloos rijden is dat je jezelf comfortabel genoeg voelt om de zogenaamde controle vanuit de teugels uit handen te geven. De echte controle voor je uit met je zit, en het is fijn als je dit dus geheel onafhankelijk kan beheersen. Uit onderzoek is gebleken dat bitloos rijden veel minder pijnsignalen vertonen, dus dat is een mooie reden om een bitloos hoofdstel uit te proberen! Alle hoofdstellen uit ons assortiment kun je bitloos rijden, want we verkopen het zonder bit.

Wat is het voordeel van rijden met een anatomisch hoofdstel?

Het is natuurlijk erg belangrijk om het paard zich zo comfortabel mogelijk te laten voelen tijdens het rijden. Vooral in het hoofd van het paard zitten veel zenuwen. Wanneer er druk op de zenuwen wordt gevoerd, zorgt dit niet alleen voor pijn, maar ook voor verminderde motorische functies en een verminderde balans. Een oncomfortabele hoofdstel kan dus een negatief effect hebben op de prestaties van het paard. Een anatomisch hoofdstel zorgt voor een zo min mogelijke druk op de zenuwen van het paard, waardoor het paard meer ontspannen is.

Wanneer gebruik je een Mexicaans hoofdstel?

Een Mexicaans hoofdstel gebruik je voor springen. Dit hoofdstel heeft een speciale neusriem die bestaat uit twee riempjes. De twee riempjes worden gekruist op de neus waardoor er op één plek van de neus veel druk uitgeoefend kan worden. De Mexicaanse neusriem belemmert het paard niet in de ademhaling, mits het goed is geplaatst, maar werkt wel scherper in. Springruiters gebruiken dit hoofdstel vaak, bijvoorbeeld bij het terugrijden voor een sprong. Het Mexicaanse hoofdstel met gekruiste riem van Fouganza heeft een anatomisch gevormd kopstuk en een V-vormige frontriem voor meer comfort. Het is gemaakt van buffelleer en vaarsleer waardoor het lang meegaat.

Wat is een Engels hoofdstel?

Het Engels hoofdstel is het meest gebruikte hoofdstel. Je kan dit hoofdstel met verschillende typen neusriemen gebruiken. De meest voorkomende combinatie is die met de gecombineerde neusriem. De gecombineerde neusriem heeft de voordelen van een lage neusriem (ook wel de sperriem genoemd) en een hoge neusriem. De sperriem gaat voor het bit langs met als voordeel dat het paard de mond niet open kan doen.

Hoe onderhoud je een hoofstel?

Belangrijk voor de duurzaamheid van het hoofdstel is om deze goed te onderhouden. Een wekelijkse schoonmaakbeurt met zadelzeep wordt geadviseerd. De meeste hoofdstellen zijn gemaakt van leer. Vet het leer regelmatig goed in om het hoofdstel zo soepel mogelijk te houden.