Zadels

Zadels

Ben jij op zoek naar een fijn zadel voor jouw pony of paard? Kijk dan gauw bij ons assortiment zadels. Decathlon heeft fijne veelzijdigheidszadels met verwisselbaar kopijzer, zadels voor de allerkleinsten en comfortabele buitenrijzadels. Kijk ook eens bij onze zadeluitrusting voor beugels, beugelriemen en singels!

Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Type
Geslacht
Maat
‪MATERIAAL‬
Kleur
Prijs
4/5 Op basis van 776 reviews

Het verschil tussen een dressuurzadel, springzadel of veelzijdigheidszadel en waar je op moet letten als je een nieuw zadel aanschaft?

Voor het kiezen van een goed passend zadel zijn er 3 punten waar je op moet letten jouw discipline, de bouw van je paard en je eigen bouw. Maar het is ook belangrijk om op je eigen budget te letten want het aanschaffen van een nieuw zadel kan al snel heel veel geld kosten. Let dus goed op wat voor een zadel je nodig hebt en bedenk goed wat je er maximaal aan wil uitgeven. Er zijn namelijk ook genoeg opties voor zadels die kwalitatief goed geprijsd zijn zonder dat je vele hoeft te besteden. Het eerste punt waar je op moet letten is je discipline; niet alle paarden zijn geschikt voor springen en vise versa. Kijk dus goed welke discipline jij doet binnen de paardensport, hierdoor weet je wel zadel het beste bij jou past. Check daarnaast altijd of je zadel past voordat je hem aanschaft. Focus je alleen op het springen kies dan voor een springzadel. Ligt je focus op dressuurwedstrijden kies dan voor het dressuurzadel waar je comfortabel op kan rijden. Rij je eigenlijk alleen recreatief en vind je het leuk om op een laag/medium level het springen en dressuur rijden te combineren? Dan kan je het beste en veelzijdigheidszadel aanschaffen. Daarnaast is de bouw van je paard een belangrijk criteria voor het kiezen van je paardrijzadels. Is je paard breed of smal van bouw en wat is de vorm van de schoft van je paard. Verder is het belangrijk om te bepalen of de rug van jouw paard lang of kort is. Wat de leeftijd van je paard is en heeft die een verzakte rug of juist een rechte rug. Al deze inzichten geven je keuze voor het beste zadel voor jouw paard. Daarnaast is je eigen bouw ook belangrijk, hoe lang zijn je bovenbenen, wat is de omvang van je billen en je persoonlijke voorkeur voor zit en houding.

Zadels met aanpasbare boom

Je vraagt je af wat is een zadel met een aanpasbare boom? Een boom is het hart van een zadel en is daarom ook het belangrijkste onderdeel van het je zadel. Het zorgt namelijk voor de gelijkmatige verdeling van je gewicht op de rug van je paard. De juiste pasvorm is daarom erg belangrijk omdat de boom de spieren van de rug van je paard moet volgen om de hierdoor de juiste verdeling op de rug te kunnen geven. De boom mag daarom ook niet hol zijn omdat het anders teveel druk geeft op de rug van je paard. Ook mag de boom niet te smal zijn, dit zorgt voor een knijpend effect bij je paard waardoor je paard last krijgt van drukplekken en ongelijke verdeling van je gewicht.Maar nu vraag je af wat is het verschil tussen een verstelbare en verwisselbare boom. Het grootste verschil tussen deze twee type bomen is eigenlijk de manier hoe je de boom kan vervangen en aanpassen. Met een verstelbare boom doe je dat door het gebruik van een schroefmechanisme en bij een verwisselbare boom doe je dat door een kopijzer volledig te vervangen voor een bredere of smallere maat. De vorm van het zadel blijft hierin gelijk en ook de breedte van het tussenkanaal blijft hetzelfde. Het vervangen van je boom kan handig zijn als te breed is voor je paard. Maar wat zijn de voor en nadelen van een aanpasbare boom? Het voornaamste voordeel van een aanpasbare boom is dat het uitkomst biedt voor het langere termijn, mits de bouw van je paard natuurlijk niet extreem veranderd. Een groot nadeel van de verwisselbare en verstelbare bomen is dat het maar beperkt aanpasbaar is zoals eerder uitgelegd.

Tips voor een goed passend zadel

Het belangrijkste is dan een zadel perfect past. Zeker omdat je de rug van je paard erg gevoelig is door de lange rugspieren en de wervelkolom uitsteeksels. Daarnaast zorgt het kiezen van het verkeerde zadel ervoor dat je individuele drukpunten creëert die pijn veroorzaken bij je paard maar ook het spierstelsel op en rond de rug van je paard kunnen veranderen. Let daarom bij het kiezen van je nieuwe paardrijzadels welke zadel je nodig hebt voor jouw discipline kies bijvoorbeeld niet voor een springzadel omdat je die er mooier uit vind zien als je alleen dressuur gaat rijden. Kies daarnaast voor een zadel met de correcte pasvorm die past voor de rug van je paard. Ons advies is daarom om altijd je zadel eerst te testen op je paard zonder extra gewicht of dat je er zelf op gaat zitten. Hierdoor kan je het hele zadel controleren of de juiste afstand tussen je paard en onderdelen zit en of het niet te strak zit.