Hoofdstellen en teugels

Hoofdstellen en teugels

Ben je op zoek naar een nieuw hoofdstel voor jouw pony of paard? Dan ben je bij Decathlon op de goede plek. Van sjieke dressuurhoofdstellen met strass, tot stoere springhoofdstellen en bitloze hoofdstellen voor zelfs de allerkleinsten! Wil jij je lederwaar goed onderhouden? Kijk dan eens bij ons lederonderhoud. Wil jij je hoofdstel compleet maken met een bit? Kijk dan ook naar onze ruime collectie aan paardenbitten.

Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Type
Geslacht
Maat
‪SPORTIEF NIVEAU‬
‪MATERIAAL‬
‪TYPE NEUSRIEM‬
Kleur
Prijs
14,99
Bakstuk bitriempje Escape-hoofdstel zwart
Bakstuk bitriempje Escape-hoofdstel zwart
FOUGANZA

Bakstuk bitriempje Escape-hoofdstel zwart

(4)
Dit artikel is nu niet online verkrijgbaar, bekijk de winkelvoorraad
4.4/5 Op basis van 1567 reviews

De beste hoofdstellen voor paarden vind je bij Decathlon

Bij Decathlon hebben we veel verschillende soorten hoofdstellen. Welk hoofdstel het beste is verschilt per paard. Er zijn veel verschillende soorten hoofdstellen, bijvoorbeeld een Engels hoofdstel, bitloos hoofdstel of Mexicaans hoofdstel. Het Engels hoofdstel is het meest gebruikelijke hoofdstel. De meeste ruiters gebruiken dit hoofdstel en wordt altijd gecombineerd met een neusriem. Bij een bitloos hoofdstel hinder je het paard niet in de mond. Een Mexicaans hoofdstel heeft een speciale neusriem die het paard niet belemmert in de ademhaling en wordt voornamelijk gebruikt bij springen. Andere hoofdstellen zijn nog een stang en trenshoofdstel (wat veelal gebruikt wordt in de dressuur, vanaf klasse Z), western hoofdstel of endurance hoofdstel.

Voordelen van een hoofdstel met lage neusriem en het verschil tussen een hoofdstel met een hoge neusriem

Dit hoofdstel zorgt ervoor dat het bit goed op zijn plek blijft liggen in de mond. Voor paarden is dit extra prettig als ze te maken hebben met onervaren ruiters. In de sport wordt de lage neusriem ook steeds populairder. Zorg ervoor dat er minimaal 2 vingers tussen de neusriem en het neusbot kunnen, zodat het paard nog de ruimte heeft om de mond te kunnen openen. Een hoge neusriem wordt vaak gebruikt in combinatie met een stang en trenshoofdstel. Er is dan genoeg ruimte om de bitten met een hefboomwerking te kunnen gebruiken. Deze combinatie is vooral geschikt voor meer ervaren paarden. Een goede optie is om een gecombineerde neusriem te gebruiken, die de voordelen van zowel de lage neusriem als hoge neusriem heeft. Dit is dan ook de bekendste neusriem. De lage neusriem zorgt voor de stabiliteit van het bit, terwijl er tegelijkertijd de mogelijkheid is om een vaste martingaal te kunnen bevestigen. Houd je meer van springen en gebruik je dus een Mexicaan hoofdstel? Dan combineer je deze met een Mexicaanse neusriem, die bestaat uit twee gekruiste riempjes. De Mexicaanse neusriem werkt sterker in dan de hoge of lage neusriem door het drukpunt op de neus en daarom is het belangrijk om deze goed te plaatsen, zodat het de ademhaling van het paard niet belemmert.

Rijden met enkele of dubbele teugels

Er zijn veel verschillende soorten teugels. Teugels zijn erg belangrijk, want dit is eigenlijk de manier waarop jij het paard kan sturen. Er zijn veel verschillende soorten teugels, waardoor er altijd wel een geschikt type is voor jou en het paard. Wat je eerst moet bekijken is het verschil tussen enkele en dubbele teugels. Rijden met enkele teugels is het meest gebruikelijk en ook het beste om mee te beginnen. Enkele teugels kun je op twee verschillende manieren gebruiken: als leidteugel en als werkteugel. Bij het werken vanaf de grond wordt de leidteugel ingezet bij grondwerk, zoals een longe. De teugel klik je dan op de middelste ring van de kaptoom vast. Bij het rijden heb je een binnenteugel en een buitenteugel, die je vastklikt op de buitenste ringen van de kaptoom. Als je wat meer ervaren bent, en het paard ook, dan kun je rijden met dubbele teugels. Je rijdt dan met een combinatie van kaptoom met bit, die je ieder met een teugel bestuurt. Het is aan te rijden om in het begin hier twee kleuren teugels voor te kiezen, zodat je niet verward raakt tussen de kaptoomteugel en de bitteugel. Bij Decathlon verkopen we leren teugels, die comfortable in de hand liggen, maar ook de juiste grip bieden.