Dekjes en oornetjes

Dekjes en oornetjes

Decathlon biedt mooie dressuurdekjes aan en stoere springdekjes. Onze zadeldekjes hebben een fijne pasvorm en liggen uitstekend onder je zadel. Wil jij helemaal in stijl op de baan verschijnen? Kies dan een bijpassend oornetje bij je dekje en bekijk ook onze beenbeschermers voor de mooiste combinaties! Wil jij zelf ook matchen met je paard? Onze paardrijbroeken en paardrijshirts passen perfect bij de dekjes, oornetjes en beenbeschermers. Bekijk ook onze paardrijkleding om perfect bij je paard te matchen en je outfit helemaal af te stijlen!

Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Type
Maat
Kleur
Prijs
Nieuw
39,99
29,99
29,99
4.6/5 Op basis van 3321 reviews

Alles over paarden dekjes en hoe je ze goed gebruikt

Dekjes ook wel zadeldekjes genoemd, worden gebruikt onder het zadel. Er zijn verschillende redenen waarom paardrijden met een dekje is noodzakelijk is.

  • Bescherming van de rug; ten eerste worden dekjes gebruikt ter bescherming van de rug van het paard. Het gebruik van een dekje kan namelijk schuurplekken voorkomen.
  • Absorbeert zweet; dekjes nemen zweet op tijdens het rijden.
  • Bescherming tegen vuil; zadeldekjes beschermen het zadel tegen beschadigingen en vuil.
  • Extra comfort; een zadeldekje biedt het paard extra comfort tijdens het rijden. Dit komt doordat een dekje demping biedt op de rug van het paard. Hierdoor wordt het rijden fijner voor je paard. Een dekje is absoluut niet bedoeld om je zadel beter passend te maken. Als je zadel niet goed past kan dit ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard.
Kortom er zijn veel redenen waarom rijden met een dekje belangrijks is. Bij het opzadelen is het belangrijk om het volgende in gedachten te houden. Het dekje mag niet knellen op de schoft. Het beste wat je kan doen om dit te voorkomen is het dekje wat omhoog te trekken als je deze op de schoft hebt gelegd. Ook zitten er vaak lusjes aan zadeldekjes. Deze zijn om het dekje te bevestigen aan de singelstoten. Zorg ervoor dat tijdens het opzadelen de aanhechting van het lustje niet onder het zadel ligt. Hierdoor komt er namelijk extra druk op de rug van je paard wat voor extra irritatie kan zorgen.

De verschillende soorten zadeldekjes

Dekjes ook wel zadeldekjes genoemd, worden gebruikt onder het zadel ter bescherming van de rug van het paard. Wij hebben dekjes die perfect passen onder een dressuur zadel, springdekjes en veelzijdigheidsdekjes. Lees verder als je wilt weten wat de verschillen zijn tussen deze drie soorten dekjes;

  • Dressuur dekje; het dressuur dekjes past perfect onder het dressuur zadel. Om te zorgen dat de benen van de ruiter in een mooie positie komen te liggen heeft een dressuur zadel heeft extra lange zweetbladen. Hierdoor kun je dus alleen dressuurdekjes gebruiken onder een dressuurzadel. Zoals eerder beschreven is het heel belangrijk dat je het juiste dekje gebruikt en dat deze dus goed onder het zadel past. Dit is ter bescherming van je paard maar ook van je zadel.
  • Spring dekje; deze zijn korter dan dressuurdekjes zodat ze niet voor een deel onder de singel komen te liggen. Daarnaast hebben ze vaak ook meer rondingen die de vormen van het zadel volgen zodat het dekje perfect onder het springzadel ligt.
  • Veelzijdigheidsdekje; dit soort dekjes wordt vaak ook sjabrak genoemd. Veelzijdigheidsdekjes. Daarnaast zijn veelzijdigheidsdekjes multifuctioneel en kun je deze dus onder meerdere soorten zadels gebruiken. Ze werken het beste onder spring of veelzijdigheidszadels maar kunnen ook in sommige gevallen voor dressuurzadels gebruikt worden. Maar het sjabrak is wel korter en ronder dan een dressuurdekje. Het is dus handig om goed de maten van je zadel te weten zodat je zeker weet dat het veelzijdigheidsdekje onder jouw zadel zal passen.
Bij Decathlon vind je zeker een dekje die goed bij je past!

Mooie en goedkope dekjes

Bij Decathlon verkopen wij niet alleen stijlvolle en leuk te combineren dekjes, ze zijn ook nog eens goedkoop. Los van onze zadeldekjes voor dressuurruiters en springers, bieden wij ook zadeldekjes aan voor de buitenritten die enkele uren tot meerdere dagen kan duren. Deze dekjes hebben een uitstekend draagcomfort, en bezitten over sterke verstevigingen die het paard beschermen tegen het schuren van de teugels. Voor pony’s en shetlanders hebben wij ook een breed assortiment aan goedkope zadeldekjes, die ook nog eens zeer gemakkelijk zijn in onderhoud.