Karperlijn

Karperlijn

Kies bij Decathlon daarom de juiste hoofdlijn of voorslag voor het karpervissen. Wat en hoeveel je nodig hebt is mede afhankelijk van je karpermolen en hengel, maar ook van de afstand waarop je gaat vissen. Neem naast hoofdlijnen ook een kijkje bij onze leaders.

Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Merk
Prijs
4.3/5 Op basis van 1788 reviews

Karperlijnen… welke zijn er en wat zijn de verschillen?

Zeker als beginner is het een lastig karwei om de juiste lijn te kiezen wanneer je gaat karpervissen. Er zijn zoveel verschillende soorten! Als hoofdlijn zijn er drie veel gebruikte soorten: nylon (mono), fluorcarbon en gevlochten lijn. Alle drie deze soorten zijn er in verschillende diktes, kleuren en trekkracht. Ook hebben deze karperlijnen voor en nadelen. Meer hierover lees je hieronder.

Wat is een nylon karperlijn?

Nylon, ook wel monofilament genoemd, is de meest gebruikte lijn bij karpervissen. Het is vrij allround te gebruiken en normaal gesproken de goedkoopste optie. Nylon heeft goede eigenschappen voor de ‘gemiddelde’ visserij. Het is sterk, redelijk slijtvast, het werpt goed, zinkt naar de bodem en bezit rek. Het laatste vermindert de kans op losschieters, omdat je met rek de klappen tijdens de dril kunt opvangen. Nylon is hierdoor wel minder geschikt voor het vissen op grote afstand.Nylon is er in verschillende kleuren en diktes. Voor kleine polderslootjes of parkvijvers waar geen obstakels zijn en hele zware karpers zwemmen, kun je uit de voeten met een lage diameter zoals 30/00. Zwaardere omstandigheden vragen echter ook om een dikkere lijn. Denk aan grotere afstanden, obstakels, waterplanten en mogelijk grotere vissen. De karpernylon die Decathlon adviseert voor allround gebruik is een 35/00. Hiermee kun je goed in Nederland vissen maar ben je ook flexibel genoeg wanneer je naar het buitenland gaat.

Fluorcarbon

De laatste jaren is fluorcarbon terrein aan het winnen en dat is niet geheel onterecht. Deze vislijn is vrijwel onzichtbaar onder water en daarom uitermate geschikt voor druk beviste of zeer heldere wateren. Vis je de lijn ook nog slap dan zal deze door het zware gewicht volledig over de bodem lopen waardoor geen enkele vis de lijn op zal merken. Fluorcarbon is redelijk stug en bezit weinig rek. Je kunt er dus op grotere afstand mee vissen dan nylon, echter werpt het wel een stuk minder lekker vergeleken met een nylon lijn

Gevlochten lijn

Gevlochten lijnen werden vroeger weinig in de karpervisserij gebruikt maar daar is verandering in gekomen. Het geweven materiaal is sterk, duurzaam, dun en rekloos. Door deze eigenschappen is het zeer goed te gebruiken op grote afstanden, en wanneer je tegen obstakels vist. Een karper hoeft in tegenstelling tot bij nylon namelijk niet eerst de rek eruit te zwemmen voordat je een beetregistratie krijgt. Dankzij de geringe diameter past er ook veel op je molens. Gevlochten lijn zinkt minder goed af dan nylon en zeker dan fluorcarbon. Het is daarom aan te raden om een meter of tien voorslag aan het einde van je hoofdlijn te bevestigen. Zorg ervoor dat deze voldoende rek bezit om de klappen op te vangen.Gevlochten lijn is wel wat prijziger dan bijvoorbeeld nylon, maar gaat over het algemeen veel langer mee.

Wat zijn Voorslagen en Shockleaders

Om de laatste meters, die met name over de bodem lopen, nog wat sterker te maken knopen veel karpervissers een voorslag van enkele meters aan de hoofdlijn. Zeker als je in de buurt van obstakels vist is een voorslag aan te raden. Mosselbanken en takken kunnen makkelijk je lijn beschadigen waardoor je lijnbreuken kunt krijgen. Dit is niet alleen vervelend voor jezelf maar ook voor de karper! Bij een gevlochten hoofdlijn is het noodzakelijk om met een voorslag of shockleader te vissen.. Zoals eerder benoemd zit er in gevlochten lijn geen rek en komt er tijdens de dril anders teveel druk op de haak. Teveel druk op de haak kan tot schade lijden bij de karper. Iets wat we ten alle tijden proberen te voorkomen. Decathlon adviseert; ‘hoe extremer de omstandigheden, hoe dikker de benodigde voorslag’.