Crankstel fiets

Crankstel fiets

Het crankstel van een fiets (ook wel crankset genoemd) vormt een hefboom tussen de trapas en de pedalen. Als je het crankstel gaat vernieuwen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je allereerst een crankstel kopen die past bij je fiets. Afhankelijk van het type fiets dat je hebt, heb je bijvoorbeeld een crankstel met enkel blad of met twee kettingbladen nodig. Je kunt bij ons ook terecht voor een cassette fiets of een gloednieuwe fietsketting.

Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Type
Geslacht
Maat
Merk
VERKOPER
Kleur
Prijs
103,00
71,00
SAINT Bashguard SM-CD50
SAINT Bashguard SM-CD50
SHIMANO

SAINT Bashguard SM-CD50

Verkocht en verstuurd door Shopping Factory
Vanaf
71,63
22,89
IceToolz wielophanghaak
IceToolz wielophanghaak
ICETOOLZ

IceToolz wielophanghaak

Verkocht en verstuurd door Le coq wielerartikelen
55,00
Trapas Forward pf86
Trapas Forward pf86
FORWARD

Trapas Forward pf86

Verkocht en verstuurd door Shopping Factory
22,67
Carterdeksel Zefal
Carterdeksel Zefal
ZEFAL

Carterdeksel Zefal

Verkocht en verstuurd door Shopping Factory
208,00
90,00
24,96
40,69
65,00
3.8/5 Op basis van 1890 reviews

Crankstel van de fiets vernieuwen

Het crankstel van de fiets vernieuwen doe je als je je fiets een upgrade wilt geven, als het crankstel beschadigd is, als je crank vastloopt tijdens het fietsen of als je een tikkend geluid hoort tijdens het fietsen. In sommige gevallen is het niet nodig om het volledige crankstel te vernieuwen, maar kun je bijvoorbeeld ook enkel een nieuwe losse crank arm monteren. Het crankstel van een fiets vernieuwen kun je vrij eenvoudig zelf uitvoeren als je over de juiste fiets onderdelen en gereedschap beschikt. Gewoon gereedschap is niet altijd geschikt om een crankstel mee te installeren. Zo kun je met een gewone hamer de onderdelen bijvoorbeeld beschadigen.

Soms kan het handig zijn om direct de fietsketting en cassette te vernieuwen. Zeker als je je fiets een upgrade wilt geven, kan het nodig zijn om alle onderdelen te vervangen. Alle onderdelen staan namelijk met elkaar in verbinding en bepalen het verzet van de fiets. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om te onderzoeken welk crankstel bij de fiets past. Ook let je op de maten, het aantal versnellingen van je fiets en het merk. Populaire merken zijn onder andere BTWIN, SHIMANO en ROCKRIDER.

Verschil crankstel voor een stadsfiets of racefiets

Het verschil tussen een crankstel voor een stadsfiets, racefiets of mountainbike zit hem in het aantal kettingbladen. Het crankstel voor een stadsfiets hoeft over het algemeen aan minder eisen te voldoen. Zo wil je met je stadsfiets vooral comfortabel en fijn over het asfalt rijden. Een single crankstel voor je stadsfiets is vaak voldoende. Als je een crankstel voor een racefiets of mountainbike zoekt, zijn een semi compact of compact crankstel interessanter. Met deze crankstellen trap je wat zwaarder, maar kun je sneller grote afstanden afleggen. Met name in bergachtige omgevingen is dit een voordeel. Om optimaal te kunnen trappen, let je op de lengte van het crankstel. Welke lengtemaat je nodig hebt, is afhankelijk van jouw lengte.

Online kun je handige overzichten vinden om de juiste lengtemaat mee te berekenen. Gebruik deze tools als je twijfelt en de optimale lengtemaat wilt vinden, of stel je vragen in een van de Decathlon winkels in je buurt. Tot slot bestaan er traditionele crankstellen met een vierkante as en moderne crankstellen die worden gebruikt bij externe lagers. Met name als je het crankstel op de fiets gaat monteren is het belangrijk om te weten welk type crankstel je hebt. De technische verschillen tussen deze twee soorten crankstellen zijn namelijk vrij groot en het monteren gaat net iets anders in zijn werk.