Hoe kies je de juiste binnenbanden?

Binnenbanden Binnenbanden zijn een essentieel onderdeel van je fiets. Een binnenband kiezen doe je dan ook niet zomaar. Hier ontdek je hoe je de juiste binnenband kiest voor recreatieve of sportieve ritten. Volg de leidraad…

Hoe kies je de juiste ventielen?

Er bestaan twee soorten ventielen voor binnenbanden: Presta- en Schrader-ventielen.

Presta-ventielen zijn dunner, langer en lichter, maar ook brozer. Deze ventielen zijn perfect geschikt voor racefietsen en worden doorgaans ook gebruikt voor stads- en hybridefietsen.

Schrader-ventielen (of autoventielen) zijn dan weer breder en sterker, maar ook zwaarder. Ze zijn ontworpen om de binnenband gemakkelijk te kunnen oppompen en zijn steviger, waardoor ze meer geschikt zijn voor mountainbikebanden.

De materiaalkeuze

Binnenbanden worden vervaardigd van rubber of latex.

Binnenbanden in rubber kunnen relatief dik zijn en zijn goed bestand tegen lekrijden. Dit type binnenbanden is geschikt voor ritjes in de vrije tijd of voor je trainingen.

Binnenbanden in latex zijn dunner en hebben een hoger rendement, maar ze verliezen vlug aan druk, waardoor je ze regelmatiger moet oppompen. Deze binnenbanden worden doorgaans gebruikt door wielrenners.

Andere aandachtspunten

  • De compatibiliteit van binnenbanden met je fiets hangt af van de grootte van de ventielopening op de velg, de diameter van het wiel en de doorsnede van de band. Je moet dus al deze afmetingen zeker nagaan alvorens je een binnenband kiest.
  • Het drukbehoud hangt af van de velg en bepaalt de mate van mogelijk luchtverlies.
  • Zelfdichtende binnenbanden die beter bestand zijn, bevatten een vloeistof die eventuele kleine lekken kan dichten (< 1 mm).
  • Binnenbanden in latex en uitgerust met een Presta-ventiel zijn de lichtste binnenbanden en garanderen het beste rendement... maar ze zijn ook het duurst.

Binnenbanden vergelijken