Hoeveel liter water per dag drinken?

Hoeveel liter water per dag drinken?

Ontdek hoeveel liter water je per dag moet drinken! Leer over de factoren zoals lichaamsgewicht, activiteit en gezondheid die jouw dagelijkse behoefte bepalen. Voorkom uitdroging en watervergiftiging met deze essentiële informatie.

Hoeveel liter water per dag je moet drinken, verschilt per persoon. Over het algemeen geldt dat je per dag zo’n twee liter water nodig hebt. Per kilogram lichaamsgewicht heeft je lichaam gemiddeld dertig milliliter water nodig. Het kan dus zijn dat je wat meer of wat minder dan twee liter per dag moet drinken. Drink het water over de hele dag om zo je vochtbalans op peil te houden. Twee liter water komt neer op acht tot tien glazen. In je dagelijkse voeding zit ook vocht. Dit komt bovenop de benodigde twee liter die je extra drinkt per dag.

Hoeveel liter water per dag drinken?

Hoeveel liter water per dag?

Bereken je basisinname door je lichaamsgewicht keer 0,03 te doen. Weeg je zeventig kilogram? Dan heb je 2,1 liter water nodig. Begin je dag met twee glazen water om het waterverlies van de nacht aan te vullen. In je slaap verlies je flink wat vocht. Op het moment dat je een dorstgevoel krijgt, kom je al water tekort. Je lichaam heeft echt water nodig. Ander vocht, zoals koffie, thee, melk, frisdranken, vruchtensap of alcohol werkt niet hetzelfde als water. Dit komt door (chemische) toevoegingen. Wel bevatten koffie, thee en melk gezonde voedingsstoffen die je gezondheid ook ten goede komen. Deze dranken passen dus ook thuis in een gezond voedingspatroon.

Hoeveel liter water per dag je lichaam kan gebruiken hangt niet alleen af van je lichaamsgewicht. Wat jij op een dag doet speelt ook een grote rol. Door te zweten verlies je ongeveer een halve liter aan vocht. Heb jij een sportieve activiteit op de planning staan? Dan kan dit vochtverlies oplopen tot een tot twee liter per uur. Door extra te drinken voor, tijdens en na je training hou je de vochtbalans op peil. Ook in de zomer kan je wat meer drinken. Door de hoge temperaturen verlies je meer vocht door te zweten.

Leeftijd, gewicht en leefstijl hebben invloed op hoeveel liter water je per dag nodig hebt. Bij ziekte heb je vaak meer vocht nodig. Ook na een zoute maaltijd heeft je lichaam meer vocht nodig. Zo wordt het zout verwerkt en weer uitgescheiden. Vrouwen hebben minder vocht nodig dan mannen. Het vrouwenlichaam bestaat voor ongeveer tweeënvijftig procent uit vocht, dat van mannen voor drieënzestig procent. Zwangere vrouwen hebben juist meer vocht nodig. Heb je net een kleintje en geef je borstvoeding? Zorg dan dat je voldoende drinkt, ongeveer tweeënhalve liter per dag.

Dorst is een verschijnsel dat je opmerkt als je al uitgedroogd raakt. Drink op vaste momenten een of meerdere glazen water. Zo voorkom je dat je uitgedroogd raakt. Andere symptomen van uitdroging zijn:

• Vermoeidheid
• Verwardheid
• Minder plassen
• Minder zweten
• Minder kracht en een zwak gevoel

In extreme gevallen kan je zelfs flauwvallen door een tekort aan water in het lichaam. Aan je plas kun je gemakkelijk zien of je genoeg drinkt. Lichte of kleurloze plas wijst erop dat je voldoende vocht in je lichaam hebt. Is je plas donker en ruikt het sterk? Dan is het tijd voor een groot glas water.

Hoeveel liter water per dag drinken?

Zorgen voor de juiste vochtbalans

Bij een evenwichtige vochtbalans, neem je net zoveel in als je uitscheidt. Door koorts, diarree, overgeven, transpireren of doordat je vocht vasthoudt kan de balans verstoord raken. Drink je meer dan je urineert? Dan blijft er te veel vocht achter in je lichaam. Dit heet een positieve vochtbalans. Urineer je echter meer dan je drinkt, dan blijft er te weinig vocht achter. Dit wordt een negatieve vochtbalans genoemd.

Door voldoende te drinken, hou je de vochtbalans op peil. Ook in je voeding zit vocht. Het gaat om zo’n 0,8 liter water. Bij de verbranding in je lichaam komt zo’n 0,3 liter vocht vrij. Je lichaam herstelt de vochtbalans uit zichzelf. Als je te weinig drinkt, plas je minder, ga je minder zweten of krijg je dorst. Hierdoor ga je meer drinken. Wel is op dit moment al sprake van een negatieve vochtbalans. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je gedurende de dag genoeg water drinkt. Voedingsproducten als soep, yoghurt, vla, appelmoes en ijs dragen ook bij aan de vochtbalans. Deze producten bevatten relatief veel vocht.

Bij een gezonde vochtbalans kan je lichaam goed functioneren. Zo worden vitamines, koolhydraten en eiwitten effectief opgenomen in het lichaam. Gifstoffen worden afgevoerd en essentiële mineralen worden in de cellen opgenomen. Het immuunsysteem krijgt een boost en ook je huid ziet er gezond en glanzend uit. Wil je afvallen of spiermassa opbouwen? Ook dit vermogen van je lichaam wordt gelinkt aan waterconsumptie.

Zelfs tijdens inactieve periodes verliest een volwassene gemiddeld anderhalf tot twee liter vocht per dag. Dit gebeurt via de ademhaling, urineren, door te zweten en het verteren van voedsel. Door water te drinken en gevarieerd te eten vul je het tekort aan.

Hoeveel liter water per dag drinken?

Kraanwater als duurzame optie

Kraanwater drinken is de meest duurzame en goedkope optie om een positieve vochtbalans te behouden. Bronwater en mineraalwater moet worden gebotteld en getransporteerd. Kraanwater veroorzaakt geen plastic afval en vereist ook geen vervoer in vrachtwagens. De CO2-uitstoot van kraanwater is maar liefst drie- tot vijfhonderd keer zo klein als dat van bronwater. Voor een liter bronwater is zo’n drie liter water en een kwart liter olie nodig. De olie wordt gebruikt voor de verpakking en het transport.

Het kraanwater in Nederland voldoet aan strenge eisen vanuit de Drinkwaterwet. Deze wet- en regelgeving verplicht Nederlandse waterbedrijven om de kwaliteit van het water te waarborgen. In veel gevallen komt het bronwater zelfs uit dezelfde grondlaag als het kraanwater. Tussen bronwater en kraanwater zit dus weinig kwaliteitsverschil.

Mineraalwater verschilt wel van kraanwater. Dit water wordt direct gebotteld aan de bron. Er mag niets worden veranderd aan de samenstelling van de mineralen. Mineraalwater is hierdoor vaak wat zouter van smaak. Om het water te zuiveren mag het water geen chemische- of bacteriologische behandeling ondergaan. De mineralen uit mineraalwater krijg je bij een gevarieerd dieet al voldoende binnen. Dit is dus niet direct een reden om te kiezen voor mineraalwater. In vergelijking met kraanwater bevat mineraalwater vaak ook meer zout.

Drink je graag een glas koud bronwater of mineraalwater uit de koelkast? Dan kan je ook een herbruikbare fles met kraanwater vullen.

Hoeveel liter water per dag drinken?

Andere dranken om voldoende vocht binnen te krijgen

Het liefst drink je fris kraanwater zonder toevoegingen. Aan limonade en andere frisdranken zijn suikers en smaakversterkers toegevoegd. Je lichaam moet de drank eerst verwerken voordat het vocht kan worden opgenomen. Zoete dranken veroorzaken vaak meer dorst door de zuurgraad en fosfaten. Wil je toch een beetje afwisselen? Dan kan je kiezen voor water met prik of water met een smaakje. Dit is de beste optie voor je tanden en gewicht.

Een andere gezonde keuze is een kopje zwarte of groene thee. Een bijkomend voordeel van theedrinken is dat thee de bloeddruk verlaagt. Ook verkleint het drinken van maximaal drie koppen thee per dag het risico op een beroerte. Met kruidenthee breng je meer afwisseling aan.

Drink je ’s ochtends graag een kop koffie? Koffie bevat weinig calorieën en voorziet je lichaam van vocht. Wel bevat koffie cafeïne. Dit stofje heeft een stimulerend effect op je concentratie en prestatie. Daarnaast stimuleert koffie de nieren, waardoor het vocht je lichaam sneller verlaat. Een tot vier koppen koffie per dag passen in een gezond eetpatroon. Kies dan wel voor zwarte, ongezoete koffie als je niet heel veel extra calorieën binnen wilt krijgen.

Ten slotte leveren melk en melkproducten goede voedingsstoffen. Eet of drink je liever geen dierlijke producten? Kies dan voor sojadrink met toegevoegde calcium en vitamine B12. Sojadrink is een duurzamere keuze dan zuivel en bevat voor een deel dezelfde voedingsstoffen.

Hoeveel liter water per dag drinken?

Te veel water drinken kan leiden tot watervergiftiging

Het is mogelijk om te veel water te drinken. Dit kan leiden tot watervergiftiging, wat in de medische wereld hyponatriëmie genoemd wordt. In ernstige gevallen leidt watervergiftiging tot diverse gezondheidsproblemen. Waterintoxicatie ontstaat door een te hoge inname van water. De nieren kunnen het overschot aan water niet meer uitscheiden. Hierdoor stapelt het overschot zich op in de bloedbaan en vervolgens de weefsels. Per uur verwerken de nieren tot een liter water. Drink je meer? Dan verstoor je de zoutbalans.

Symptomen van watervergiftiging zijn:

• Opgezwollen handen en voeten
• Braken
• Misselijkheid
• Hoofdpijn
• Spierpijn
• Spierkrampen
• Vermoeidheid en slaperigheid
• Algemeen ongemak

De vage symptomen zorgen ervoor dat waterintoxicatie vaak moeilijk te herkennen is. Veel van de symptomen lijken zelfs op die van uitdroging. Watervergiftiging kan ontstaan als je te veel water drinkt binnen korte tijd. Bij een normale voedselinname kan een gezond volwassen persoon tot vijftien liter water drinken. Een watervergiftiging kan zich voordoen wanneer je een detoxdieet volgt of bij het vasten. Ook na extreme lichamelijke inspanning, zoals het lopen van een marathon of triatlon, is dit een risico.

Hoeveel liter water per dag drinken?

Zoveel liter water zou je dagelijks moeten drinken

Per dag heb je zo’n twee liter vocht nodig. Dit komt bovenop het vocht dat je uit je voeding haalt. Je urine is een goede graadmeter om te bepalen of je genoeg drinkt. Niet alleen water telt mee, ook thee, koffie en zuiveldranken zijn een uitstekende keuze. Deze dranken bevatten andere gezonde bestanddelen waar je lichaam baat bij heeft. Kies voor drankjes zonder toegevoegde suiker om je lichaam te geven wat het nodig heeft. Zo zorg je voor een gezonde vochtbalans. Een tekort aan vocht leidt tot vervelende klachten, maar te veel drinken is ook niet gezond. Dit kan zelfs leiden tot waterintoxicatie.

Ontdek meer

hydrateren

Het belang van hydrateren

Aangezien uitdroging je loopprestaties sterk kunnen beinvloeden, is het natuurlijk belangrijk om hier voldoende rekening mee te houden! Wanneer treed dehydratatie op en hoe kan dit het best vermijden?

Wat is sportdrank en wanneer neem je het?

Wat is sportdrank en wanneer neem je het?

Wat is sportdrank en welke voordelen heeft het? Wat zit er in sportdrank en wanneer drink je het? Lees in dit sportadvies alles over sportdranken.

Alles over cafeïne

Alles over cafeïne

Begin jij de dag met een kop koffie of thee, een cafeïne kick? Snappen we! Wees je bewust van de werking van cafeïne. Lees hier alles over cafeïne.

Wat eet en drink je het beste rond je voetbalwedstrijd?

Wat eet en drink je het beste rond je voetbalwedstrijd?

Wat eet en drink je het best om in je voetbalwedstrijd te scoren? Lees onze tips om je voor, tijdens en na de wedstrijd in topvorm te voelen.