Wat is zaalhockey?

Wat is zaalhockey?

In dit sportadvies lees je alles over de voordelen van zaalhockey. Het is de ideale oplossing wanneer jij ook in de wintermaanden wilt gaan hockeyen.

Zaalhockey is de afgelopen jaren aan een ware opmars bezig. Op steeds meer plekken zetten hockeyverenigingen de handige blaashallen neer, zodat jong en oud kennismaken met de balsport. Je leert bij zaalhockey om op hoge snelheid de juiste techniek toe te passen. Ook staan sportiviteit en teambuilding bij deze sport centraal. Alleen win je de wedstrijd niet, samen wel. In dit sportadvies lees je wat deze variant van hockey precies inhoudt, welke regels er zijn en hoe je zaalhockey uitrusting eruitziet.

Wat is zaalhockey?

Wat is zaalhockey?

Deze vorm van hockey is een balsport die met name in Europa gespeeld wordt. Het is een variant op veldhockey, die je met een team in een zaal speelt. Gedurende de wintermaanden december, januari en februari vindt er een winterstop plaats bij het veldhockey. Het gras op de velden is in deze periode bevroren, het is vroeg donker en de weersomstandigheden zijn niet ideaal. Dit is dé ideale tijd om hockey in een zaal te spelen. De warme zaal zorgt dat je aan je techniek blijft werken en een perfecte conditie behoudt. De zaal waarin je hockey speelt, beschikt over een ondergrond van kunststof of hout. Aan de zijkant van het veld bevinden zich balken, waardoor de bal vrijwel niet buiten de lijnen komt.

Wat is zaalhockey?

Het ontstaan van zaalhockey

Nederland was niet het eerste land waar hockey in een zaal werd gespeeld. Duitsland en Oostenrijk gingen Nederland voor bij de balsport. De winter van 1962 en 1963 was zo streng in Nederland dat er gedurende een lange periode niet op het veld kon worden gehockeyd. Diverse hockeyverenigingen besloten daarop om hockey in een zaal te gaan spelen. Het Nederlandse zaalhockey team bleek behoorlijk succesvol. Tijdens een hockeytoernooi in Antwerpen behaalden ze de vierde plek.

Een aantal jaar later, in het seizoen 1969/1970, organiseerden zaalhockey teams in heel Nederland districtswedstrijden. Bij de strijd om het Nederlands kampioenschap in Leiden deden maar liefst 25 dames- en 35 herenhockeyteams mee. De zaalhockeysport werd steeds populairder, waarbij het aantal deelnemers aanzienlijk groeide. Sinds 1975 vinden er jeugdkampioenschappen binnen de balsport plaats. Door het overvolle veldhockeyprogramma van de nationale teams lukte het ze niet om tussen 1990 en 2000 mee te doen met internationale hockeytoernooien in de zaal.

De alsmaar groeiende populariteit van de sport zorgde ervoor dat het Nederlands herenteam in 2000 wél meedeed aan het Europees Kampioenschap voor B-landen. Vanwege het succes van de mannen op het toernooi promoveerde Nederland naar de A-divisie. Uiteindelijk werd het herenteam eenmaal wereldkampioen, dankzij de winst tegen Oostenrijk in 2015 op het Wereldkampioenschap in Leipzig. Het damesteam werd in 2007 en 2015 wereldkampioen, en tweede in 2011 en 2018. 

Een zaalhockey team

Het zaalhockey team bestaat uit maximaal zes spelers in het veld. Hiervan zijn er vijf veldspeler en een keeper. Bovendien mag je zes keer van speler wisselen, waardoor het volledige zaalhockey team in en buiten het veld uit maximaal twaalf spelers bestaat. Wissels vinden veelvuldig plaats, omdat deze vorm van indoorhockey zeer intensief is. Bovendien zijn de wedstrijden relatief kort. Daarnaast moeten bij een wissel eerst alle spelers het veld verlaten voordat de nieuwe teamleden het veld mogen betreden.

Het wisselen van de spelers moet je verstandig aanpakken. Wanneer er namelijk een overtreding bij het wisselen plaatsvindt, kan de scheidsrechter een strafcorner aan het andere team geven. Wat vaak gebeurt op het moment dat een team achter staat, is dat de keeper wordt gewisseld voor een extra speler op het veld. Deze speler moet binnen het team als vliegende keep zowel zorgen voor balbezit als het doel verdedigen.

Wat is zaalhockey?

Het zaalhockeyveld

Het zaalhockeyveld beschikt over een lengte van 36 tot 44 meter en een breedte van 18 tot 22 meter. Daarmee is dit veld kleiner dan bij veldhockey. Ook is het speelveld anders. Bij een zaalhockeyveld is het terrein in twee helften opgedeeld, in plaats van vier gedeeltes. De zijlijnen zijn ingewisseld voor zijbalken waardoor de bal meestal in het veld blijft. Bovendien maak je van de balken handig gebruik door de bal langs de lijn te kaatsen.

Bij het spelen van de balsport in een sporthal vind je meestal veel gekleurde lijnen op het veld. Bij de zaalhockeysport let je op de zwarte lijnen. De gestippelde lijn vormt de cirkel, terwijl de plek voor de strafbal de streep tussen beide cirkelranden is, op 7 meter afstand. Een lange corner neem je vanaf de middenlijn, recht tegenover de plek waar de bal de achterlijn heeft gekruist. De 23-meterlijn is niet aanwezig in de zaal. Verder geldt als regel dat je bij bijvoorbeeld een vrije slag een afstand van minimaal 3 meter moet aanhouden, in plaats van 5 meter bij veldhockey. 

Wat is zaalhockey?

Wat zijn de zaalhockey regels?

De zaalhockey regels verschillen op een aantal punten van het veldhockey. We zetten de belangrijkste zaalhockey regels op een rij:

• De bal spelen
Wanneer je de bal speelt, is het alleen maar toegestaan om de bal te pushen. Een push is het verplaatsen van de bal over de grond. Je mag daarbij de bal niet hoger dan 10 centimeter van de grond brengen, behalve als je een schot op het doel probeert te maken. Als je een bal aanneemt van een medespeler mag deze maximaal 30 centimeter stuiteren. De tegenpartij mag hierbij geen last hebben van de bal. Daarnaast mag een speler in het veld de bal niet liggend spelen. Dit betekent dat deze speler ook niet op de knie, hand of arm mag steunen. Alleen de hand die de hockeystick vasthoudt, mag de grond aanraken. De keeper mag wel liggend spelen, maar alleen in de eigen cirkel.

• Regels bij een strafcorner
Een overtreding die een verdediger met opzet begaat buiten de cirkel en op de eigen helft levert een strafcorner op, bijvoorbeeld wanneer een speler de bal met opzet over de eigen achterlijn speelt. Wanneer je vanuit een strafcorner een doelpunt wilt maken, moet de bal eerst buiten de cirkel zijn gespeeld. De bal hoef je daarbij niet stil te leggen. Je mag pas binnen het gebied van de cirkel de bal hoog op het doel afvuren. De keeper dient in het doel te verblijven, achter de doellijn.

• Regels bij het wisselen
Op ieder tijdstip tijdens de wedstrijd mag je van speler wisselen, behalve tijdens een strafcorner. In de situatie van een strafbal mag je zowel de aanvaller als de keeper wisselen.

• Regels bij gevaarlijk spelen
Op het moment dat je een pirouette maakt en vlak bij de tegenpartij hard tegen de bal slaat, ontvang je een vrije push tegen en een waarschuwing. Wanneer je dit vervolgens nog een keer doet, word je tijdelijk uitgesloten van de wedstrijd. Ook krijg je een vrije push tegen en een waarschuwing als je een harde pass maakt vlak bij de tegenstander die een block maakt met de hockeystick.

• Regels voor de keeper
Als vaste keeper moet je in iedere situatie je helm ophouden en is het alleen toegestaan om op je eigen helft te spelen. Ben je een verdediger die als vliegende keep wordt ingezet? Dan ben je verplicht om een helm te dragen bij het verdedigen van een strafbal of -corner, maar mag je verder zelf bepalen of je een helm draagt. De vaste keeper heeft als enige het recht om de bal liggend te spelen. 

Wat is het verschil tussen veldhockey en zaalhockey?

Op meerdere vlakken verschilt veldhockey van hockey in de zaal. Zo speel je op een kleiner veld, sla je met een lichtere stick en bal en zijn de wedstrijden minder lang. Bij veldhockey is de wedstrijdduur tweemaal 35 minuten met 5 minuten rust. Een wedstrijd van hockey in de zaal duurt minimaal tweemaal 15 minuten en maximaal tweemaal 30 minuten. Ook hier geldt een pauze van maximaal 5 minuten.

Bij veldhockey bestaat een ploeg uit maximaal zestien spelers. Hiervan staan tussen acht en elf spelers tegelijk in het veld. Een zaalhockey team bevat maximaal twaalf spelers, waarvan minimaal vier en maximaal zes spelers tegelijkertijd in het veld staan. Ook in het spel zijn er verschillen tussen beide hockey varianten. Zo mag je bij veldhockey de bal slaan, scoopen en zowel een lage als hoge push uitvoeren. Bij hockey in de zaal is het alleen toegestaan om de bal te pushen. Je stick blijft hierbij dicht bij de grond. 

Wat is zaalhockey?

De zaalhockey uitrusting

Bij spelen van hockey in de zaal ben je als speler verplicht om een bitje, zaalhockeyschoenen en scheenbeschermers te dragen. Verder heb je zaalhandschoenen voor hockey nodig als zaalhockey uitrusting. Bij deze vorm van hockey speel je namelijk lager bij de vloer, waardoor je met de handen eerder de grond raakt. Door goede zaalhandschoenen voor hockey voorkom je blessures aan je vingers en handen. Daarnaast draagt de keeper specifieke riempjes om de klompen. Deze riempjes voorkomen dat de metalen gespen van de beenbeschermers beschadigingen geven aan de vloer van de hockeyzaal. Naast de zaalhockey uitrusting speel je met een speciale zaalstick. Deze zaalstick is lichter en platter dan een veldstick. 

Wat is zaalhockey?

Zaalhockey competitie

De zaalhockey competitie vindt tijdens de winterstop van het veldhockey plaats, oftewel in de maanden december, januari en februari. De Koninklijk Nederlandse Hockey Bond, ook wel de KNHB, heeft de zaalhockey competitie opgedeeld in bonds- en districtscompetities. De bondscompetities zijn wedstrijden buiten de districtsgrenzen. De districtscompetities spelen zich binnen het districtsgebied af.

Binnen de competities vind je verschillende niveaus en wedstrijden voor uiteenlopende doelgroepen, zoals Jongste Jeugd, Jeugd, Jong Senioren, Senioren 30+ of 35+ en Veteranen. Zo is er altijd een competitie die bij jouw wensen past. Je speelt in de competitie twee wedstrijden per dag. Het is bovendien mogelijk om bij een andere hockeyvereniging hockey in de zaal te spelen dan op de plek waar je veldhockey beoefent. Je hoeft zelfs geen veldhockey te spelen om mee te doen met hockey in de zaal. Wel moet je ingeschreven zijn bij een hockeyvereniging. 

Conclusie: hockey in de zaal een welkome aanvulling binnen de sport
Hockey in de zaal is de perfecte sport voor iedereen die tijdens de wintermaanden hockey wil spelen. In de comfortabele omstandigheden van de zaal speel je hockey op een intensief niveau, waarbij je tijdens elke minuut aan je techniek en conditie werkt. Het veld is kleiner en er gelden andere regels dan bij het veldhockey, maar centraal staat de samenwerking binnen het zaalhockey team. Met zijn allen zet je de mooiste prestaties neer gedurende meerdere wedstrijden op een dag. Dankzij de juiste zaalhockey uitrusting blijf je bovendien goed beschermd tijdens het sporten. Ontdek de nieuwe uitdagingen die deze vorm van hockey biedt ten opzichte van veldhockey en til je spel naar een hoger niveau.