Unselected
Surfen zonder water? Probeer surfskaten!

Surfen zonder water? Probeer surfskaten!

Ben je dol op surfen, maar niet altijd in de gelegenheid om naar de zee af te reizen? Of heb je juist totaal geen ervaring met surfen, maar ben je wel benieuwd naar hoe het voelt? Probeer eens te surfskaten! Een combinatie tussen surfen en skaten maar dan gewoon op straat. In dit artikel leggen wij je uit wat surfskaten precies is, waarom het zo populair is, wat je ervoor nodig hebt en hoe je het doet!

Unselected

Wat is surfskaten?

Het is niet hetzelfde als surfen en ook niet hetzelfde als skaten, maar het lijkt er wel op: surfskaten. De beweging van het surfen, maar dan op het asfalt – daar waar je normaal gesproken skate. Je bent er dus niet voor afhankelijk van de golven op de zee en hoeft er ook niet tientallen kilometers voor te rijden als je in het binnenland woont. Tijdens het surfskaten maak je vrijwel dezelfde bewegingen als tijdens het surfen en dankzij de unieke eigenschappen van de surfskate voelt het ook alsof je je op het water bevindt. Zo kun je op een surfskate korte bochten maken en als je een bowl of skatepark opzoekt zelfs een aantal typische surftricks zoals bottom turns, top turns en cutbacks oefenen.

Dat surfskaten zo op surfen lijkt is geen toeval: de sport is speciaal ontwikkeld om te kunnen surfen op het droge. Al tientallen jaren geleden waren surfers op zoek naar een manier om vrijwel altijd te kunnen trainen, ook als ze zich niet in de buurt van de zee bevonden of omdat er geen golven waren. Een plank met vier wielen bleek dé oplossing. Toch is het surfskaten pas de laatste jaren enorm in opkomst. Reden te meer om het zelf eens te proberen!

Unselected
Surfen zonder water? Probeer surfskaten!

3 redenen om met surfskaten te beginnen

De belangrijkste reden om met surfskaten te beginnen is voor veel surfskaters toch echt om het gevoel van surfen te ervaren, maar dan op het droge. Dankzij de dynamische pompbewegingen die je op een surfskate kunt maken leent het board zich perfect voor trainingen zonder water. Zo kun je altijd en overal je surftechnieken oefenen of gewoon genieten van het gevoel dat surfen je geeft.

Een tweede reden om met surfskaten te beginnen is omdat je eens iets anders wilt dan ‘gewoon’ skaten. Met een surfskate ben je enorm wendbaar op straat, veel meer dan op een longboard. Bovendien voelt skaten op een surf skate compleet anders dan skaten op een longboard. Het is niet vergelijkbaar, maar om te begrijpen waarom moet je het volgens de kenners zelf ervaren.

Ten derde is een surfskate ook een ideaal vervoermiddel! Het is milieuvriendelijk, gezond én snel. Dankzij de speciale trucks onder de surfskate kun je jezelf al ‘pompende’ voortbewegen, zonder je steeds met een voet af te zetten. Hierdoor kun je snelheid maken en een hele poos rijden zonder het asfalt verder aan te moeten raken. Dat is nog eens een leuke manier om op je plek van bestemming te komen!

Unselected

De techniek van surfskaten

Om te beginnen met surfskaten zul je je eerst moeten verdiepen in de juiste techniek. Allereerst is er de voetpositie. Die is regular (links voor) of goofy (rechts voor). Om erachter te komen welke positie jouw voorkeur heeft kun je iemand vragen je een duwtje te geven wanneer je stevig met je voeten op heupbreedte staat. Met welke voet stap je nu als vanzelf naar voren? Dat is waarschijnlijk de voet die jij ook op je surfskate het liefst vooraan zal zetten.

Zet deze voet als eerste op je surf skate en zet daarna je andere voet neer. Doe dit zo breed mogelijk, zodat je stabiel staat. Zak nu een beetje door je knieën om comfortabel te kunnen surfskaten. Belangrijk is dat je daarbij meer gewicht op je voorste been laat rusten dan op je achterste been, om te voorkomen dat je surfskate onder je vandaan glijdt.

Om je voort te bewegen duw je vervolgens afwisselend je tenen en je hielen omlaag. Zo maak je een pompbeweging en evenaar je het gevoel van surfen. Ook bij het maken van bochten gebruik je dezelfde techniek als tijdens het surfen. Je gewicht rust op je voorste been, je zakt door je knieën en je kijkt zo veel mogelijk in de richting van waar je heen wilt gaan. Vrijwel als vanzelf zet je daardoor meer druk op die kant van je surfskate, waardoor je de bocht indraait. Ben je de bocht door, dan strek je je onderbenen en kom je omhoog. Om de volgende bocht in te draaien kijk je weer zoveel mogelijk in de richting van de bocht die je wilt nemen en oefen je druk uit op die zijde van je surfskate. Ben je de bocht uit, dan kom je weer omhoog naar een neutrale positie.

Unselected
Surfen zonder water? Probeer surfskaten!

Beginnen met surfskaten

Voor surfers is surfskaten dus even wennen, maar in de praktijk weinig anders dan ze gewend zijn. Al gauw kunnen ze gaan oefenen met nieuwe of lastige technieken, zodat ze die wanneer de kans zich voordoet op het water kunnen gaan uitvoeren. Skaters die interesse hebben in surfen kunnen met een surfskate juist de basistechnieken van het surfen onder de knie krijgen en die later op het water in de praktijk brengen. Surfskaten biedt dus mogelijkheden voor diverse doelgroepen!

Wil jij met surfskaten beginnen en ben je op zoek naar persoonlijk advies? Loop dan gerust eens binnen in een van de filialen van Decathlon en stel je vragen aan onze experts! Belangrijk bij de keuze voor een surfskate is namelijk onder andere dat deze past bij jouw lengte en gewicht. Net als op een surfplank moet je op een surfskate een goede houding aan kunnen nemen en van daaruit soepele bewegingen kunnen maken. Is je surfskate te klein of te groot, dan word je belemmerd in het maken van die bewegingen. Onze adviseurs leggen je echter graag uit welke maat surfskate past bij jouw lengte en gewicht en helpen je een geschikt exemplaar uit te kiezen! Daarnaast adviseren ze je ook graag over de benodigde skate bescherming die je kunt dragen om ervoor te zorgen dat je veilig de weg op gaat. Niets dat je tegenhoudt om het gevoel van surfen gewoon bij je thuis in de straat te ervaren!

Unselected
Surfen zonder water? Probeer surfskaten!

Wat is het verschil tussen een surfskate en een gewoon skateboard?

Maar hoe kan het nu dat je jezelf op een surfskate zo anders voortbeweegt dan op een gewoon skateboard? Dat komt door de vorm van de surfskate, maar vooral ook door de trucks die zich aan de onderzijde van het board bevinden. De achterste truck van een surfskate werkt als stabilisator en wordt ook wel pivot genoemd. Opmerkelijk is echter vooral de voorste truck van een surfskate: deze bevat een grotere rotatie arm dan de traditionele kingpin truck onder een skateboard of longboard.

Die grotere arm rotatie maakt het mogelijk om snelle en korte bochten te maken. Daarnaast bevat deze truck vaak ook een veer, die het mogelijk maakt om druk te geven op het deck van de surfskate. Daarmee kun je snelheid maken, zonder je aan de grond te hoeven afzetten – iets wat bij een skateboard of longboard onvermijdelijk is. Je pompt jezelf als het ware van de ene naar de andere bocht, waardoor je ook nog eens goed oefent met rail-to-rail surfen.

Ook de wielen van een surfskate verschillen van die van een traditioneel skateboard. Een traditioneel skateboard bevat kleine en harde wielen, terwijl de wielen van een surfskate groot en zacht zijn. Dankzij die grootte kun je sneller en langer skaten: het grotere oppervlak zorgt er namelijk voor dat je surfskate zonder al te veel inspanning blijft doorrollen. Dat de wielen van een surfskate zacht zijn heeft als voordeel dat ze demping bieden. Daardoor kun je op allerlei soorten terreinen surfskaten, zonder al te veel trillingen te voelen. Voor dat ultieme gevoel van surfen op gladde golven!

Een derde verschil tussen een surf skate en een gewoon skateboard is de hoogte van het deck. De grotere arm rotatie  van de truck van een surfskate verhoogt het deck van een surfskate ten opzichte van dat van een traditioneel skateboard. Dankzij deze aanpassing is het maken van snelle en korte bochten geen probleem!

Unselected

Lees ook onze andere adviezen voor skaten

Longboard of cruiser?

Hoe kies je tussen een longboard of een cruiser?

Twijfel je tussen de aankoop van een longboard of een cruiser en weet je niet welke van de twee je moet kiezen? Raak niet in paniek, in deze gids vind je alle informatie die je nodig hebt om het juiste longboard of cruiser te vinden, aangepast aan de manier waarop jij het liefste wil boarden.

Hoe kies ik een skate helm?

Hoe kies ik een skate helm?

De helm is bij het inline skaten een essentieel onderdeel van je uitrusting. Het garandeert je veiligheid bij een valpartij. Maar hoe kies je nou een helm? In dit artikel staan een paar handige tips!

Hoe kies ik de juiste skate scherming

Hoe kies ik de juiste skate bescherming?

Hulp nodig met het kiezen van skate bescherming die bij jou past? Lees dan ons sportadvies en maak hierdoor gemakkelijk je keuze in skate bescherming!