Leren boogschieten? Dit is de basistechniek van boogschieten

Leren boogschieten? Dit is de basistechniek van boogschieten

Ontdek in dit sportadvies de basistechnieken van boogschieten. Leer boogschieten en beheers de basis.

Waar het vroeger gebruikt werd als wapen, wordt het nu vooral gezien als sport: boogschieten. Met behulp van een boog pijlen afschieten op een specifiek doel. Het is toegankelijk, goed voor je concentratie en je kunt het vrijwel overal beoefenen. Zowel binnen als buiten, zowel individueel als in een team. Het is geen ingewikkelde sport en je hebt er niet heel veel voor nodig. Maar wat is het dan precies en hoe werkt het? In dit artikel leggen wij je alles uit over deze bijzondere sport.

Wat is boogschieten?

Geschiedenis

Boogschieten is een van de oudste sporten die er bestaan: de oudste vermoedelijke sporen die van de pijl en boog zijn gevonden dateren uit de periode tussen de 70.000 en 60.000 jaren vóór Christus. Echt harde bewijzen zijn er ‘pas’ van 10.000 tot 11.000 jaar geleden. Toen werd de boog eerst voor de jacht gebruikt en later als gevechtswapen.

Dat was ook het geval bij de latere klassieke beschavingen zoals de Grieken, Romeinen en Chinezen. Boogschieten was dé manier om grote menigten uit te schakelen. Niet voor niets werden Griekse goden en helden vaak afgebeeld met een pijl en boog: het maakte hen sterk, gaf hun macht en toonde hun aanzien.

Ook in de middeleeuwen was boogschieten aanvankelijk nog altijd een fantastische manier om de vijand uit te schakelen. Dat veranderde toen de vuurwapens werden geïntroduceerd. Geweren waren zo krachtig dat ze door een schild heen konden gaan en kasteelmuren waren zelfs niet bestand tegen het geweld van kanonnen. Hoewel voor het afvuren van vuurwapens weinig training vereist was, waren ze echter nog lange tijd minder effectief dan getrainde boogschutters.

Leren boogschieten? Dit is de basistechniek van boogschieten

Sport

En die getrainde boogschutters, die zijn er nu nog steeds. Alleen schieten ze nu niet meer op menselijke of dierlijke vijanden, maar op een doelwit, ook wel blazoen genoemd. En draait het niet meer om het uitschakelen van een ander, maar om het behalen van zoveel mogelijk punten.

Die punten verdien je door zo veel mogelijk in het midden van een rond bord te schieten. De grootte van dat bord is afhankelijk van de afstand waarvan je schiet. De kortste afstand is hierbij achttien meter; daarbij heeft het doelwit een doorsnede van veertig centimeter. Hoe groter de afstand, hoe groter het doelwit. De langste afstand van waaraf over het algemeen geschoten wordt is zo’n zeventig tot negentig meter. Daarbij is de diameter van het doelwit 122 centimeter.

Het doelwit, oftewel blazoen, bestaat uit ronde cirkels in verschillende kleuren. De middelste cirkel, de roos, levert de meeste punten op. Deze kleinste gele cirkel is goed voor tien punten. De iets grotere gele cirkel staat garant voor negen punten. De twee rode cirkels leveren respectievelijk acht of zeven punten op, de blauwe cirkels zes of vijf punten, de zwarte cirkels vier of drie punten en de witte cirkels twee punten of een punt.

Een schot in de roos? Dat klinkt gemakkelijker dan gedaan! Boogschieten is namelijk niet zozeer een fysieke sport, maar een mentale sport. Elke pijl die je afschiet is één unieke kans op het maximaal haalbare. Net zoals bij voetbal geldt dat je met één penalty slechts één kans krijgt, maar bij boogschieten is die kans één pijl. Om die kans zo goed mogelijk te benutten is het belangrijk om de juiste houding aan te nemen, je optimaal te concentreren en negatieve gedachten of twijfels onder controle te houden. Dat maakt elk schot een enorm interessante uitdaging.


Tijdens het boogschieten zul je dus niet veel bewegen, juist niet. Wel kan je hartslag stijgen en kun je gaan zweten, omdat je sterk gefocust bent op de juiste houding en techniek. Dat maakt van boogschieten alsnog een intensieve sport!

Wat heb je nodig voor het boogschieten?

Een van de voordelen van boogschieten is dat je er weinig voor nodig hebt en dat je het vrijwel overal kunt beoefenen. Ook thuis! Daarvoor heb je allereerst een boog en meerdere pijlen nodig. Ook een armbeschermer is aan te raden, voor bescherming van je onderarm. Met een vingertab of handschoen bescherm je je vingers tegen het schuren van de pees. En wil je gericht leren schieten, dan is ook een doelwit onmisbaar. Zo kun je naar hartenlust oefenen met het maken van hét schot in de roos!

Je voetstand bij boogschieten

Alles in huis om te beginnen met boogschieten? De basis voor een goed schot begint bij het aannemen van de juiste houding. Zorg ervoor dat je stevig staat, dwars op de richting waarin je je pijl gaat afschieten. Trek hiervoor een denkbeeldige lijn van het midden van het doel naar je voeten en zet deze tegen die denkbeeldige lijn aan. Zet je voeten op schouderbreedte voor extra stabiliteit en neem een ontspannen houding aan.

Houd je je boog in je linkerhand, dan ga je met je linkerschouder richting het doel staan. Houd je je boog in je rechterhand, dan draai je je rechterschouder richting het doel.

Leren boogschieten? Dit is de basistechniek van boogschieten

Hoe houd je de handboog vast?

Met welke hand je je boog vasthoudt wordt meestal bepaald door je dominante oog. Is je rechteroog dominant, dan houd je je boog in je linkerhand en draai je dus ook je linkerschouder richting het doel. Is je linkeroog dominant, dan houd je je boog in je rechterhand en draai je dus ook je rechterschouder richting het doel.

De pees van de boog houd je vast met je wijsvinger boven de nok en je middel- en ringvinger eronder. Je haakt de pees in tussen het eerste en tweede topje van je vingers. Zorg er hierbij voor dat de pees niet van je vingers afrolt.

De druk van de handboog op je hand vang je ondertussen het beste op met de muis van je hand. Ontspan je vingers, zodat de bovenkant van je hand een hoek van ongeveer 45 graden maakt met de handboog. Hierbij mogen de toppen van je duim en wijsvinger elkaar lichtjes raken.

Hoe trek je de handboog uit?

Breng vervolgens de arm waarmee je de boog vasthoudt op schouderhoogte en draai je elleboog weg van de pees. Nu kun je de pees in een rechte en horizontale lijn vlak langs de boogarm trekken. Dat doe je met je rugspieren, waardoor je schouderbladen naar elkaar toe bewegen. Let er hierbij op dat je je schouders zo laag mogelijk houdt en blijft ontspannen rechtop staan.

Ankeren, oftewel je hand tegen je gezicht houden wanneer de boog gespannen is, doe je door met de pees van de boog het midden van je neus en kin te raken, waarbij je de wijsvinger van je trekhand onder je kin plaatst. Heb je het ankerpunt bereikt, dan houd je je rugspieren onder spanning en je schouders laag. Je booghand, trekhand en elleboog zouden nu één rechte lijn moeten vormen.

Om te gaan richten houd je beide ogen open, maar richt je met je dominante oog. Je houdt het vizier van de handboog op het doelwit en lijnt de pees een klein beetje rechts naast het vizier uit.

Hoe schiet je de pijl?

De pijl afschieten doe je door de vingers van je trekhand te ontspannen, waardoor je hand als vanzelf naar achteren gaat. Blijf je schouderbladen naar elkaar toe trekken, maar ontspan ondertussen ook je booghand. Hierdoor laat je de boog als het ware uit je handen vallen. Totdat de pijl je doelwit heeft geraakt, blijf je narichten. Hierbij bevindt je trekhand zich in een ontspannen houding bij of achter je nek.

Volledig ontspannen doe je dus pas als je pijl het doel heeft geraakt. En, gelukt? Oefening baart kunst, dat geldt zeker voor boogschieten! Heb jij interesse in deze bijzondere sport en ben je op zoek naar advies over de juiste uitrusting? Dan ben je bij Decathlon aan het juiste adres. Loop gewoon even binnen bij het voor jou dichtstbijzijnde filiaal en stel al je vragen aan onze experts!

Ook interessant

Tir à l'arc sécurité

Hoe kun je veilig boogschieten?

Boogschieten kan al vanaf een heel jonge leeftijd. Houd hierbij zeker rekening met de volgende tips, om optimaal en volledig veilig van deze momenten te kunnen genieten.