Unselected
Hoe vervang ik een fietsketting?

Hoe vervang ik een fietsketting?

Op tijd de fietsketting vervangen, voorkomt versnelde slijtage van de tandwielen. Merk je dat je fiets slechter schakelt? Dan is mogelijk de ketting versleten. Je eigen fietsketting vervangen is een leuk klusje en een stuk eenvoudiger dan veel mensen denken. Gebruik onderstaand stappenplan om je eigen fietsketting te vervangen.

Unselected
Hoe vervang ik een fietsketting?

Wanneer is je fietsketting aan vervanging toe?

Wanneer je fietsketting vervangen? Dat is een vraag die je je stelt op het moment dat jouw fietsketting slijtage vertoont. Er zijn verschillende manieren om te bepalen of het tijd is voor een nieuwe fietsketting. Zo zie je of een ketting versleten is door deze aan de voorkant van het grote blad vast te pakken en de ketting in de richting van het voorwiel te trekken. Een ketting in goede staat laat zich nauwelijks van zijn plek trekken. Als de fietsketting versleten is, kan de ketting zelfs helemaal vrijkomen van het tandwiel. In dat geval is je fietsketting zeker aan vervanging toe.

Een andere manier waarmee je bepaalt of jouw ketting versleten is, is door een kettingslijtagemeter te gebruiken. Hiermee controleer je het slijtingspercentage door de kettingslijtagemeter in de schakels van de fietsketting te zetten. Je leest het slijtagepercentage af van de meter. Over het algemeen moet je de ketting vervangen bij een percentage van 0,5% bij kettingen met 11-speed en 12-speed en een wat hoger percentage van 0,7% voor fietskettingen met 10-speed.

Tenslotte kan je als vuistregel aanhouden dat je fietsketting aan vervanging toe is na 3.000 tot 5.000 gereden kilometers. Dat is nog een flinke bandbreedte. Wanneer je je fietsketting vervangen moet, hangt dus af van het gebruik van je fiets en je eigen voorkeuren. Zo slijt een ketting sneller als je veel schakelt en je jouw fiets niet na elk gebruik reinigt en poetst. Ook fietsen door regen, plassen en modder vraagt meer van je ketting. Controleer de ketting van jouw stadsfiets minimaal één keer per jaar. De ketting van een racefiets bekijk je ieder kwartaal of om de 500 kilometer. In het geval van een mountainbike controleer je de ketting het meest. We raden aan om de fietsketting iedere 150 kilometer te controleren. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan terwijl jij net op een uitdagend parcours rijdt.

Je kunt ervoor kiezen om een ketting eerst helemaal op te rijden, maar het is slimmer om deze op tijd te vervangen. Zo gaan de tandwielen een stuk langer mee en verleng je de levensduur van de cassette. Een versleten cassette met een nieuwe fietsketting slaat door en de nieuwe fietsketting vertoont sneller slijtage. Door de fietsketting op tijd te vervangen bespaar je kosten en verhoog je de veiligheid onderweg.

Unselected

Fietsketting vervangen? Zo doe je het

Het vervangen van de fietsketting doe je gewoon zelf met onderstaande checklist. Je hebt een aantal hulpmiddelen nodig om je fietsketting te vervangen:
• nieuwe ketting (en eventueel een verbindingsschakel)
• kettingpons of kettingponstang
• schroevendraaier
• kettingsmeer

1. Kettingkast verwijderen
Om genoeg ruimte te hebben om de fietsketting te vervangen, verwijder je eerst de kettingkast. Hier heb je meestal alleen een schroevendraaier voor nodig. Sommige kettingkasten werken met een kliksysteem. Na het verwijderen van de kettingkast zie je de hele fietsketting.

Een derailleursysteem heeft geen kettingkast, wat het vervangen van de ketting makkelijker maakt. Veel van de derailleurs zijn daarnaast voorzien van een blokkeer mogelijkheid om de spanning van de ketting te halen.

2. Verwijder de oude ketting

De oude ketting kan voorzien zijn van een kettingslot. In dat geval is de fietsketting gemakkelijk te openen met de speciale connector. Heeft jouw fietsketting geen kettingslot? Dan gebruik je het kettinggereedschap om een bout los te draaien en de ketting vervolgens te verwijderen. Plaats de kettingpons op de fietsketting en draai deze hard aan totdat de pen er aan de andere kant uitkomt. Door de kettingpons terug te draaien, haal je de pin eruit en komt de fietsketting los.

3. Nieuwe ketting op maat maken
De nieuwe fietsketting heeft niet altijd het perfecte formaat. Bij een te lange ketting moet je eerst een aantal kettingschakels verwijderen. Dat doe je weer met de kettingpons. Een andere makkelijke manier om de nieuwe fietsketting op maat te maken, is door de nieuwe fietsketting eerst naast de oude fietsketting te leggen. Je ziet dan in één oogopslag hoe lang deze moet zijn.

4. Fietsketting vervangen door nieuw exemplaar
De nieuwe fietsketting leg je over het grootste tandwiel aan de voorkant en daarna aan de achterkant van het grootste tandwiel. Voordat je de ketting plaatst, zorg je ervoor dat de juiste versnelling is ingesteld op de fiets. Bij je nieuwe ketting ontvang je een breekpen waarmee je de ketting aan elkaar maakt. Verwijder de breekpen helemaal op het eind met een tang en jij hebt zelf jouw fietsketting vervangen door een nieuw exemplaar.

5. Ketting smeren
Om ervoor te zorgen dat jouw fiets weer helemaal klaar voor gebruik is, smeer je de nieuwe ketting nog even voordat je weer opstapt. Kraakt de ketting tijdens het fietsen? Dan zit deze waarschijnlijk net te strak. Als de ketting klappert, is deze vaak nog wat te lang. Pas indien nodig de lengte nog eens aan. Nu je ketting perfect in orde is, stap jij met een gerust hart op de fiets.

Het is een leuk klusje om zelf de fietsketting te vervangen. Jij verzorgt zelf het onderhoud van jouw fiets, waardoor het resultaat bevredigend is. Voor het vervangen van de fietsketting heb je slechts enkele gereedschappen nodig en een geschikte nieuwe fietsketting. Door de nieuwe fietsketting goed te onderhouden, verleng je de levensduur en heb je zo lang mogelijk plezier van je tweewieler.

Unselected
Hoe vervang ik een fietsketting?

Welke soorten fietskettingen zijn er?

Voordat je weet welke ketting je nodig hebt, kijk je eerste welke fiets je hebt. Een fiets met twee tandwielen valt onder de categorie remnaaf fiets. Alle kettingen zijn in dit geval hetzelfde, of je nu vijf versnellingen hebt of geen versnellingen. Een derailleurfiets heeft meerdere tandwielen. Vaak zijn dit sportieve fietsen, zoals een mountainbike of racefiets. Voor een derailleurfiets zijn verschillende soorten fietskettingen verkrijgbaar.

Voordat jij je oude fietsketting van je fiets haalt, moet je een nieuwe fietsketting kopen. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende breedtes, wat wordt aangeduid met het begrip speeds. Dit heeft te maken met het aantal kettingbladen op de cassette van je fiets. De tandwielen die de fietsketting op zijn plek houden, zitten aan dit kettingblad. Des te meer kettingbladen jij hebt, des te dunner de fietsketting moet zijn. 10-speed wil zeggen dat er tien tandwielen op de cassette zitten. Deze tandwielen kun je gewoon tellen om vervolgens een fietsketting uit te zoeken die past bij jouw fiets. Veel gebruikte formaten zijn 10-speed, 11-speed en 12-speed kettingen.

Ben jij een echte professional? Dan let je ook op het gewicht van de fietsketting. Dit gewicht is van invloed op het totale gewicht van de fiets. Gemiddeld genomen weegt een fietsketting tussen 240 en 330 gram. Dit is geen groot verschil, maar als jij focust op een nieuw persoonlijk record kan het toch van belang zijn.

In de productomschrijving lees je meer over de compatibiliteit van fietskettingen in ons assortiment. Zo weet je zeker dat de fietsketting die jij op het oog hebt geschikt is voor jouw fiets. Ook informatie over het gewicht en montage is hier te vinden. 

Unselected
Hoe vervang ik een fietsketting?

Fietsketting onderhouden

Door je fietsketting goed te onderhouden, verleng je de levensduur van de ketting. De fietsketting regelmatig schoonmaken garandeert bovendien optimaal fietscomfort. Schakelen en fietsen blijft namelijk soepel. Maak je fietsketting regelmatig schoon met ontvetter, die je op de ketting spuit terwijl je de ketting ronddraait. Gebruik een montagestandaard om de fiets tijdens de klus stabiel te houden. Dit hulpmiddel is ook erg praktisch bij het schoonmaken van je hele fiets, zoals bij het afspoelen van je mountainbike na een rondje door het bos. Je plaatst de fiets op de standaard en neemt deze af met een sopje of je spuit de fiets schoon met de tuinslang.

Met een kettingborstel reinig je de ketting grondig. Gebruik een niet pluizige doek om het geheel weer schoon te maken. Door vervolgens speciale kettingolie aan te brengen, zorg je voor een extra beschermlaag en een soepele werking van de fietsketting. Deze olie laat je goed inwerken voordat je het teveel aan olie verwijdert met een droge doek. Meer informatie over fietsketting schoonmaken en onderhoud lees je hier.

Zelf vervangen van fietsketting voor lang plezier van je fiets
Schakelt jouw fiets slechter dan normaal of zie je zelfs met het blote oog dat de ketting is versleten? Dan is het tijd voor een nieuwe fietsketting. Door de ketting op tijd te vervangen, voorkom je ergere schade aan je fiets. Met bovenstaand stappenplan wordt het vervangen van de oude ketting voor een nieuwe fietsketting een fluitje van een cent. Je hebt slechts een paar gereedschappen nodig voor het vervangen van je eigen fietsketting. Bij het uitzoeken van de juiste ketting kijk je naar het type fiets (met remnaaf en derailleur) en het aantal cassettes. Bij Decathlon vind je eenvoudig een passende fietsketting.