Welke paardrijkleding past het beste bij jouw rijbehoeften?

Welke paardrijkleding past het beste bij jouw rijbehoeften?

Voor ruitersport heb je speciale paardrijkleding nodig. Hierbij is veiligheid en bewegingsvrijheid een belangrijk element.  Lees hier meer!

Of je nu aan dressuur doet, gewoon buitentochten maakt of gaat springen: je hebt speciale paardrijkleding nodig. Deze kleding is speciaal ontwikkeld voor de behoeften van ruiters. Wat heb je écht nodig wanneer je begint met deze sport en wat is de juiste pasvorm voor de kleding? Hier vind je alle antwoorden.

Welke paardrijkleding past het beste bij jouw rijbehoeften?

Waarom is goede paardrijkleding belangrijk?

Je draagt paardrijkleding voornamelijk voor jouw veiligheid en de veiligheid van het paard. Verkeerde kleding zorgt ervoor dat je blijft haken of last krijgt van schuurplekken. Het is bovendien lastiger om controle over het paard te houden wanneer je niet de juiste kleding draagt. Daarom heeft paardrijkleding een strakke pasvorm. Deze gestroomlijnde vorm zorgt ervoor dat er geen stof in de weg zit tijdens het paardrijden. Zo houd je zicht op het paard en voorkom je dat je kleding vast komt te zitten onder het zadel of tussen de teugels. Het is bovendien makkelijker om in contact te blijven met het paard. Kleine veranderingen voel je goed aan en met kleine bewegingen stuur je je paard bij.

Tijdens het paardrijden is er altijd het risico dat je valt. Misschien schrikt je paard of gaat een sprong niet zoals gehoopt. Omdat je hoog op een paard zit en met een dier te maken hebt, is het risico op blessures groter dan anders. Daarom is paardrijkleding ook ontworpen om blessures te voorkomen. Een helm beschermt je hoofd. De dikke stof van de paardrijkleding helpt om schaafwonden te voorkomen. Ook zorgt de textuur van de stof ervoor dat je makkelijker op het zadel blijft zitten, ook wanneer je paard onverwachte bewegingen maakt.

Natuurlijk is comfort ook belangrijk. Je wilt onbelemmerd op je paard kunnen rijden, zonder pijn. Daarom is veel goede paardrijkleding naadloos. De materialen zijn sterk, maar ook elastisch. Hierdoor beweegt de kleding goed met je mee. Rijd je vooral in de buitenlucht? Dan is het belangrijk om je goed op de temperatuur te kleden. Gelukkig is paardrijkleding makkelijk in laagjes over elkaar te dragen. Zo zorg je ervoor dat je altijd comfortabel op je paard zit. Speciale kleding voor paardrijden is bovendien van ademende materialen gemaakt. Deze reguleren de temperatuur

Uit welke elementen bestaat paardrijkleding?

Er zijn talloze soorten paardrijkleding. Welke kleding je nodig hebt, is afhankelijk van de omstandigheden waarin je gaat paardrijden. Je uitrusting bestaan in ieder geval uit een cap. Deze draag je altijd, of je nu binnen rustig aan het draven bent of buiten een ruiterpad volgt. De ruitercap heeft een band die langs de oren en onder de kin loopt. Hierdoor blijft hij goed op zijn plek zitten. Dankzij het harde materiaal is je hoofd beschermd bij een val. Ben je een keer gevallen met je ruitercap op? Dan beschermt deze je mogelijk niet goed bij een volgende val. Daarom moet je een cap altijd vervangen nadat deze een klap heeft opgevangen.

Vervolgens is er de ruiterbroek. Het is belangrijk om een speciale broek voor bij het paardrijden te dragen. Deze helpt je namelijk om goed in contact te blijven met het paard en het zadel. Een traditionele ruiterbroek is heel gestroomlijnd en zit strak rond je benen. Deze heeft bovendien een verstevigd zitvlak. Dit zitvlak voorkomt dat de rijbroek snel slijt, maar zorgt ook voor meer grip. Rijleggings zijn een nieuwere ontwikkeling. Deze leggings zijn net wat dunner en elastischer dan een ruiterbroek, maar nog steeds stevig genoeg om in te paardrijden. Vrijetijdsruiters gebruiken soms jodhpurrijbroeken. Deze zijn net wat wijder rond de kuiten. Dit maakt het makkelijker om dikke wintersokken en -schoenen onder de broek te dragen. Het zitvlak loopt bovendien door tot de enkels. Hierdoor is het niet nodig om rijlaarzen te dragen wanneer je voor een jodhpurrbroek kiest. Dat geeft trailrijders een groter gevoel van vrijheid.

Over rijlaarzen gesproken: de meeste ruiters dragen deze wel. Vooral in combinatie met een traditionele rijbroek of rijlegging. Deze laarzen komen net tot onder de knie. Ze beschermen de benen tegen schaaf- en schuurplekken. Het stevige leer ondersteunt je benen ook tijdens het paardrijden. Tegelijkertijd helpen deze laarzen je om in het zadel te blijven zitten. Dankzij de kleine hak haak je jezelf achter de stijgbeugels. Zo blijf je zeker op je plek zitten. Rijschoenen zijn een alternatief voor rijlaarzen. Dit zijn enkellaarsjes die je combineert met chaps. Dit voelt wat luchtiger en vrijer aan. Deze rijschoenen geven je alleen niet de ondersteuning die je van traditionele rijlaarzen gewend bent.

De bovenkleding die je draagt is vooral afhankelijk van je eigen voorkeuren. Sommige ruiters vinden het fijn om een strak shirt met lange mouwen te dragen. Anderen kiezen juist voor een korter T-shirt. Deze tops combineer je in kouder weer met bodywarmers. Je wilt voorkomen dat je te dikke bovenkleding draagt. Daarom heeft een bodywarmer de voorkeur boven een dikke winterjas. Zo hebben je armen nog steeds alle ruimte om het paard onder controle te houden.

Je hebt ook een aantal accessoires nodig wanneer je gaat paarrijden. Zo draag je speciale paardrijsokken onder je laarzen. Deze sokken komen tot je knieën en zitten ook strak om de kuiten. Ze voorkomen dat je strakke rijlaarzen gaan schuren. Ze zijn vaak uitgerust met extra kussentjes en zijn van ademende materialen gemaakt. Dat vergroot je comfort tijdens het paardrijden. Ook ruiterhandschoenen zijn fijne accessoires. Deze handschoenen zorgen voornamelijk voor extra grip. Het is makkelijker om de teugels vast te houden en je houdt makkelijker de controle over het paard. Deze handschoenen zijn zowel in een zomer- als wintervariant verkrijgbaar.

Doe je mee aan dressuur- of springwedstrijden? Dan zijn er bepaalde kledingvoorschriften waar je aan moet voldoen. Zo is het dragen van een rijcolbert verplicht. Deze combineer je met een shirt of trui met col of opstaande kraag. De rijbroek moet wit, geel of beige zijn. Voor alle andere kledingstukken en accessoires geldt dat je zelf de kleur mag bepalen. De enige regel is dat je rijsokken dezelfde kleur moeten hebben als je rijlaarzen. Wedstrijdkleding is dus net wat anders dan gewone paardrijkleding om in te trainen. Daarom hebben veel paardrijders speciale kledingsets die ze enkel voor wedstrijden gebruiken.

Welke paardrijkleding past het beste bij jouw rijbehoeften?

Hoe kies je de juiste paardrijkleding?

Je weet nu wat je allemaal nodig hebt om te gaan paardrijden, maar hoe kies je de juiste paardrijkleding voor jou? Een eerste aandachtspunt is de pasvorm. Alle paardrijkleding moet nauw aansluiten op je lichaam. Probeer dus te voorkomen dat de stof op bepaalde plekken (te) los zit. Te strakke kleding is ook weer niet goed. Dit zorgt er namelijk voor dat de kleding gaat verschuiven tijdens het paardrijden. Bij de meeste paardrijkleding vind je uitgebreide informatie over de afmetingen. Door jezelf op te meten, ontdek je welke maat het beste bij je past. Zo heb je voor een rijbroek bijvoorbeeld je taillemaat nodig, maar ook de lengte van je benen en de omtrek van je dijen. Des te nauwkeuriger je meet, des te zekerder je ervan bent dat je nieuwe rijkleding goed past.

Heb je eenmaal je paardrijkleding besteld, kijk dan goed hoe de pasvorm is. De juiste kleding rimpelt niet, dit zou namelijk betekenen dat de maat te groot is. Merk je juist dat de kleding omhoog of omlaag kruipt zodra je begint te bewegen? Dan heb je een te kleine maat besteld.

Ook het materiaal is een belangrijk aandachtspunt. Softshell is een geliefd materiaal voor rijbroeken, -jassen en -truien. Het ademt goed en is elastisch. Een nadeel is dat dit materiaal wat dikker is. Hierdoor vinden sommige ruiters het lastiger om goed contact met het zadel te houden. In dat geval zijn nylon of polyester een betere keuze. Deze materialen voelen een stuk dunner aan. Ze ademen wel minder goed. Natuurlijk kun je ook verschillende materialen met elkaar combineren. Draag een nylon paardrijbroek voor het dunne gevoel, maar een softshell trui voor de ademende kwaliteit.

Let ook op het materiaal van je paardrijlaarzen. Traditioneel gezien zijn deze van leer gemaakt. Leer vormt zich heel makkelijk naar je voeten en zit na verloop van tijd als gegoten. Het is soepel en zorgt toch voor genoeg ondersteuning. Het nadeel is dat leer een duur materiaal is. Daarom kiezen sommige ruiters liever voor rubberen laarzen. Rubber is ook sterk en kan bovendien goed tegen water en vuil in de stal. Het is goedkoper, maar ademt wel slechter dan leer. Daarom kun je in de zomer last krijgen van zweetvoeten. Zoek je juist naar rijlaarzen voor in de winter? Kies dan voor modellen die voorzien zijn van een laagje (nep)bont aan de binnenkant. Dit voorkomt dat je koude en natte voeten krijgt wanneer je een buitenrit maakt in de winter.

Paardrijkleding is verkrijgbaar in allerlei varianten. Het belangrijkste doel is om jezelf te beschermen, zonder in te leveren op je bewegingsvrijheid. Daarom is goede paardrijkleding nauwsluitend en van sterke materialen gemaakt, maar ook elastisch. Je kunt niet zonder een cap, rijbroek en paardrijschoenen. Een nauwsluitend T-shirt of een zachte trui maken je uitrusting compleet. Ga je buitenritten maken? Vergeet dan niet om een bodywarmer te kopen. Ook voor wedstrijden heb je speciale kleding nodig, zoals een rijcolbert. Voor welke kleding je ook kiest: zorg dat alle kledingstukken goed aansluiten, niet rimpelen en niet verschuiven. Zo zit je altijd veilig en comfortabel op je paard.

Hoe kies je de juiste paardrijhandschoenen?

Hoe kies je de juiste paardrijhandschoenen?

Het gebruik van de juiste paardrijhandschoenen maakt een aanzienlijk verschil in je rijervaring.

Hoe kies je de juiste wedstrijdkleding voor paardrijden?

Hoe kies je de juiste wedstrijdkleding voor paardrijden?

Welke wedstrijdkleding mag je aan voor dressuur- en springwedstrijden? Wij hebben het voor je uitgezocht zo weet jij precies wat je aan kan doen.

Alles over een buitenrit maken met je paard

Alles over een buitenrit maken met je paard

Met je paard de frisse lucht in trekken is heerlijk en spannend tegelijk. Je paard stapt vrolijk door en kijkt in het rond terwijl jij tot rust komt

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Leer is sterk en tegelijkertijd flexibel, het is een natuurproduct en het gaat lang mee. Veel sportieve producten zijn gemaakt van dit materiaal.