sphere media background sample

Wat is de beste visdraad?

Het is belangrijk om te weten wat al die verschillende vormen, materialen en kleuren betekenen. Hier lees je alles wat je moet weten!

Wil je visdraad op de molen spoelen, maar twijfel je welke lijn de beste keuze is? Begrijpelijk, want er zijn ontzettend veel opties. De ene visser zweert bij nylon, terwijl de ander een gevlochten visdraad met kleur gebruikt. Het is belangrijk om te weten wat al die verschillende vormen, materialen en kleuren betekenen. Hoe beïnvloeden ze je prestaties tijdens het vissen? Hier lees je alles wat je moet weten, zodat je eenvoudig de beste visdraad uitkiest.

Soorten visdraad

Iedere visdraad heeft weer een andere vorm of is van een ander materiaal gemaakt. Al deze vormen en materialen hebben zo hun eigen voordelen. Wij zetten de unieke pluspunten voor je op een rij. Zo weet je wat de beste visdraad is in jouw situatie.

Gevlochten visdraad
Een gevlochten visdraad is gemaakt van minstens twee dunne kunststof draden. Deze zijn om elkaar heen gewikkeld om een soort vlecht te maken. Dit maakt een gevlochten visdraad ontzettend sterk. Je hebt namelijk dubbel zoveel kracht. Daarom gebruik je deze visdraden vooral wanneer je op roofvissen vist. Hier heb je extra veel kracht voor nodig. Er zit bovendien geen rek in een gevlochten visdraad. Dat is belangrijk, want je wilt dat de vislijn zo min mogelijk meegeeft wanneer je op roofvissen vist. Een nadeel is dat dit een erg dikke visdraad is. Hierdoor valt hij sneller op in het water, waardoor vissen hem sneller zien.

Nylon visdraad
Nylon is een kunststof materiaal. Nylon vislijnen worden gemaakt van monofilament. Het voordeel van dit materiaal is dat het heel dun is, maar ook ontzettend soepel. Dat zorgt ervoor dat het aas zich op een natuurlijke manier in het water beweegt. Hierdoor weet je vissen net wat makkelijker te lokken. Het dunne materiaal is ook lastig te zien door vissen. Dat maakt het eenvoudiger om schuwe vissen aan de haak te slaan. Nylon visdraad rekt ook een beetje mee. Dit heeft voor- en nadelen. Enerzijds is het makkelijker om een vis aan te haken op korte afstanden. Vind je het heel belangrijk om goed in contact te staan met het aas of de vis? Dan vind je die rek misschien niet prettig. Je voelt subtiele bewegingen namelijk minder goed aan.

Carbon visdraad
Een carbon visdraad of fluorocarbon visdraad is gemaakt van nylon, maar versterkt met carbon. Dit zorgt ervoor dat de draad wat stugger is. Hij rekt dus niet zo mee als een nylon visdraad. Dat maakt fluorocarbon visdraden een goed alternatief wanneer je goed in contact wilt staan met het aas en de vis. Een bijkomend voordeel van deze carbon visdraden is dat ze nog minder goed zichtbaar zijn. De draad is bijna helemaal niet te zien in het water. Een nadeel is dan weer dat dit materiaal minder trekkracht heeft. Dat betekent dat je een dikkere visdraad moet gebruiken wanneer je grotere vissen wilt vangen.

Dyneema vislijn
Ook een dyneema vislijn hoort bij de opties. Dit is een gevlochten vislijn, versterkt met polyethyleen. Dit maakt hem ontzettend krachtig. Je hebt geen dikke vislijn nodig om grote vissen aan de haak te slaan. Hierdoor is de lijn ook minder goed zichtbaar voor de vissen. Er zit geen rek in de visdraad, zodat je een aanbeet goed voelt. De hoge trekkracht maakt het makkelijker om zware roofvissen te vangen, ook wanneer er veel obstakels in de buurt zijn. Het materiaal beschadigt niet snel en is makkelijk uit te werpen. Het enige nadeel is dat het prijskaartje aan de hoge kant is.

Diameter en treksterkte

Over het algemeen geldt: hoe dunner de vislijn, hoe beter. Een dunne lijn is namelijk slechter zichtbaar voor de vissen. Zo lok je ze makkelijker naar het aas en is de kans op een aanbeet groter. Toch is het belangrijk om je niet blind te staren op de diameter. Het is ook essentieel dat de visdraad daadwerkelijk in staat is om het gewicht van de vis te trekken. Gebruik je een te dunne visdraad voor een zware roofvis? Dan is de kans groot dat de draad breekt zodra je de lijn binnenhaalt.

Het is ook weer niet nodig om altijd een dikke visdraad te gebruiken. Uiteindelijk zegt de dikte niet alles over de trekkracht van de visdraad. Het is vooral het materiaal dat bepaalt hoeveel gewicht de lijn aankan. Zo kan dyneema aanzienlijk meer gewicht dragen dan carbon. Je hebt dus een veel dunnere lijn nodig wanneer je dyneema gebruikt, terwijl een visdraad van carbon juist dikker moet zijn.

Wil je niet twijfelen over de dikte van je vislijn? Kijk dan naar de trekkracht. Dit getal staat altijd op de verpakking van de visdraad aangegeven. Zie je bijvoorbeeld 2,5 kilo op de verpakking staan? Dan weet je dat deze draad een trekkracht van maximaal 2,5 kilo heeft. Ook de diameter van de lijn staat op de verpakking vermeld. Zo kun je zelf zoeken naar de dunste lijn met de juiste trekkracht.

Maar hoeveel trekkracht heb je precies nodig? Dat is afhankelijk van de vis die je op het oog hebt. Gebruik dit overzicht als een leidraad:

- Forel en baars: 3 tot 6 kilo
- Feedervissen: 3 tot 6 kilo
- Snoekbaars: 4 tot 8 kilo
- Snoek: 7 tot 9 kilo
- Karper: 6 tot 10 kilo
- Zeevissen: minimaal 10 kilo
- Meerval: minimaal 20 kilo

Bij twijfel is het altijd verstandig om voor een grotere trekkracht te kiezen. De lijn is dan misschien onnodig dik, maar wel zeker sterk genoeg. Zo hoef je niet bang te zijn dat de lijn knapt wanneer je net je vangst binnen wilt halen.

Wat is de beste visdraad?

Weerstand tegen schuren

Onder water komt je vislijn allerlei obstakels tegen. Stenen op de bodem, takken in het water of vuil: het is allemaal een risico voor je vislijn. Daarom is het belangrijk om sterk visdraad te gebruiken. Een dikkere vislijn is altijd minder gevoelig voor schade. Verwacht je dus dat er veel obstakels in het water zitten? Of heb je last van een sterke stroming die misschien wel obstakels met zich meebrengt? Dan is een dikkere visdraad de veilige keuze.

Ook de schuurbestendigheid verschilt per type vislijn. Zo is carbon de beste visdraad wanneer je verwacht dat er veel kans is op schuren. Nylon is ook sterk, maar sommige nylon visdraden zijn minder goed bestand tegen schade. Gevlochten visdraden knappen het makkelijkste wanneer ze ergens tegenaan schuren. De visdraden kunnen wel wat gewicht trekken, maar ze beschadigen snel wanneer ze een steen of tak raken.

Kleur en zichtbaarheid

Het lijkt voor de hand te liggen dat een doorzichtige vislijn het minste opvalt. Toch is dat niet het geval. Je gebruikt een visdraad natuurlijk in het water. Hier zijn kleuren net wat anders waar te nemen. Dat komt doordat het water de lichtinval onderbreekt. Een rode visdraad is daarom op een paar meter diep al niet meer te zien. Je hoeft dus niet voor een transparante lijn te kiezen wanneer je niet wilt dat je vislijn opvalt. Sterker nog: een gekleurde vislijn is makkelijker in gebruik. Je ziet hem een stuk beter langs de kant. Dat maakt het klaarmaken van de lijn veel makkelijker. Ook zie je beter hoe de lijn loopt wanneer je hem hebt uitgegooid.

Maar welke kleur is dan het beste? Dat is deels afhankelijk van de kleur van het water. Je vislijn ziet er natuurlijk anders uit in kraakhelder blauw water dan in troebel water met een groene tint. Het is verleidelijk om te denken dat je een visdraad moet uitkiezen in dezelfde kleur als het water. Toch moet je precies omgekeerd denken. Des te hoger het contrast met het water, des te slechter de zichtbaarheid. Daarom is rood altijd een goede keuze. Deze tint heeft altijd een hoog contrast met het water en is daarom minder zichtbaar.

Ook de diepte van het water speelt een rol. Des te dieper je gaat, des te minder kleuren je kunt zien. Kleuren verdwijnen in de volgende volgorde:

Rood: na 10 meter
Oranje: na 20 meter
Geel: na 30 meter
Groen: na 40 meter
Blauw: na 50 meter

Natuurlijk is er ook nog je eigen voorkeur. Misschien vind je een gele vislijn veel makkelijker te zien wanneer je aan de kant staat. Dan is dat voor jou de beste visdraad, terwijl voor een ander rood de voorkeur heeft.

Vissen kan natuurlijk niet zonder visdraad. Maar wat is nou de beste visdraad? Dat is afhankelijk van allerlei factoren. Nylon rekt fijn mee en is sterk, maar gevlochten visdraden zijn juist stug en hebben een goede trekkracht. Carbon is stug en amper zichtbaar onder water en dus ideaal voor gebieden waar vissen niet snel bijten. Heb je eenmaal het juiste materiaal uitgekozen? Dan moet je nog nadenken over de trekkracht en kleur.

Een dikke visdraad is makkelijker zichtbaar onder water. Toch is het belangrijk dat de lijn dik genoeg is om het gewicht van de vis te kunnen dragen. Kies dus nooit een té dunne vislijn uit. Dat vergroot het risico dat je lijn knapt. Je kunt de zichtbaarheid van de lijn namelijk ook verminderen door een goede kleur uit te kiezen. Zo is rood heel moeilijk zichtbaar in het water. Ook een goede schuurbestendigheid is belangrijk, zeker in water met veel takken en stenen. Houd je rekening met al deze factoren? Dan vind je de perfecte vislijn voor jouw situatie.

Lees meer

Mag je vissen zonder VISpas?

Mag je vissen zonder VISpas?

Het is belangrijk om te weten dat vissen in Nederland aan regels is gebonden. Een belangrijke regel is het hebben van een VISpas.

sphere media background sample

Wat is de beste vishengel voor jou?

Een vishengel is natuurlijk onmisbaar, maar hoe kies je tussen alle beschikbare modellen? Lees dat hier!

sphere media background sample

Hoe kies je de beste vismolen?

Om echt te genieten van de hengelsport heb je niet enkel een goede hengel, maar ook de beste vismolen nodig. Welke vismolen past bij jou?

Ontdek vissen met een bellyboat!

Ontdek vissen met een bellyboat!

Wil jij het vissen naar een hoger niveau brengen? Wil je de vrijheid van de natuur ervaren? Check dan vissen met een bellyboat!