Unselected
Hoe kies je de juiste wedstrijdkleding voor paardrijden?

Hoe kies je de juiste wedstrijdkleding voor paardrijden?

Welke wedstrijdkleding mag je aan voor dressuur- en springwedstrijden? Wij hebben het voor je uitgezocht zo weet jij precies wat je aan kan doen.

Unselected

Sta je op het punt om te beginnen met wedstrijden rijden in dressuur of springen? Ben je benieuwd naar de huidige regels als het gaat om de kledingvoorschriften? En wil je weten wat het verschil is tussen de wedstrijden van de KNHS en FNRS? Dan hoef je niet verder te zoeken: wij hebben alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. 

Unselected
Hoe kies je de juiste wedstrijdkleding voor paardrijden?

Regels over de kledingvoorschriften voor het rijden van wedstrijden

Ruiters en paarden die meedoen aan wedstrijden zien er vaak tot in de puntjes verzorgd uit. De manen van de paarden zijn strak en netjes gevlochten en in knotjes gedraaid. Verder zijn de benen van de paarden schoon gewassen, is de staart netjes doorgekamd en behandeld met een glanzend middel. En als laatste is het paard natuurlijk ook mooi verzorgd.
Maar waarom is dit uiterlijk vertoon bij wedstrijden zo belangrijk, en waarom besteden ruiters hier veel tijd aan? Dit komt door de etiquette van de paardensport die gebaseerd zijn op eeuwenoude tradities en gewoontes. Er zijn veel verschillende vormen van etiquette in de ruitersport, zo heb je bijvoorbeeld etiquette over gedrag maar ook over de representatie van jezelf en je paard.

In dit sportadvies zullen we je meer vertellen over de wedstrijdkleding voor dressuur-en springruiters. Als wedstrijdruiter kun je namelijk niet zomaar van alles aantrekken. Vroeger was het zelfs zo dat je als dressuurruiter punten kreeg voor de verzorgdheid en representatie van je paard en jezelf. Nu krijg je als ruiter geen punten meer hiervoor, maar er zijn wel een aantal regels waar jij je aan moet houden. We leren je meer over de verschillen in kledingvoorschriften voor dressuur-en springruiters.

Unselected

De regels voor dressuur- en springtenues voor knhs- en fnrs-wedstrijden

Er zijn in Nederland twee grote organisaties die wedstrijden organiseren. Dit zijn de KNHS en de FNRS. De wedstrijden en proeven worden in samenwerkingen met rij-verenigingen georganiseerd door de KNHS. Deze worden over het algemeen alleen door mensen gereden die een eigen paard hebben. De FNRS wedstrijden worden door maneges zelf georganiseerd en de proeven die je rijdt, worden F-proeven genoemd.

Wil je meedoen aan een KNHS-wedstrijd? Deze wedstrijdkleding bestaat uit  7  elementen. We leggen hieronder uit waaraan je jasje, dressuurblouse, rijbroek, plastron, rijlaarzen en cap aan moeten voldoen:
Een colbert model jasje met knopen (dubbele rijen zijn toegestaan). Verder is het voor beginnende wedstrijdruiters belangrijk dat de panden niet te lang zijn. Panden die langer zijn dan heuplengte kunnen namelijk het paard doen laten schrikken. Daarom wordt het pas in de Lichte Tour toegestaan om een dressuurrok (met lange panden) te dragen. Het wedstrijdjasje mag in alle kleuren worden gedragen;

Onder het jasje draag je een dressuurblouse, overhemd of t-shirt. Je mag een model met korte of met lange mouwen dragen. Bij lange mouwen moeten de overhemden of dressuurblouse voorzien zijn van witte manchetten. Bij voorkeur draag je een witte, beige of geel/champagne-kleurige blouse. Een andere kleur mag ook, aangezien je de blouse vrijwel niet ziet onder de dressuurjas. Het is wel belangrijk dat wanneer de blouse niet wit, beige of champagne is, deze in het zomertenue niet gedragen mag worden;

De rijbroek moet wit, beige of geel/champagne zijn, maar de zitvlakken en kniestukken mogen wel een andere kleur hebben. Om de broek schoon te houden wordt een overbroek geadviseerd. Of probeer in de winter onze witte Kipwarm paardrijbroek. Deze is namelijk waterafstotend en daardoor ook heel makkelijk schoon te maken wanneer de rijbroek vies wordt;

Op de hals van je blouse draag je een plastron, een soort stropdas. Deze bevestig je met een plastronspeld. De kleur moet wit of geel zijn en in ieder geval passen bij de rest van je tenue.  De plastron is een stropdas en wordt vastgespeld met een plastron speld en moet wit of geel zijn en in ieder geval passen bij de rest van het tenue. De heren mogen ook een stropdas dragen in plaats van de plastron;

Het dragen van handschoenen tijdens je proef is verplicht. De kleur van de handschoenen is niet gespecificeerd in het wedstrijdreglement. Maar het is wel gebruikelijk om te zorgen dat de handschoenen passen bij de rest van het tenue;

Rijlaarzen zijn in alle kleuren toegestaan. Daarnaast mag je ook met jodphurlaarsjes rijden met glad leren chaps in dezelfde kleur. Op internationaal niveau zijn alleen zwarte rijlaarzen toegestaan tijdens het rijden van de proeven. Tot slot is het belangrijk dat de rijlaarzen of jodphurs in geen geval het verlaten van de voet uit de beugel zal verhinderen;

Voor veiligheidsredenen is het altijd toegestaan tijdens een wedstrijd om een cap en/of bodyprotector te dragen. Sterker nog: het dragen van een cap is bij veel wedstrijden zelfs verplicht. In de klasse vanaf Z1 mag je een bolhoed of dressuurhoed dragen tijdens de proef.
Verder is het nog belangrijk om te weten dat op het losrijterrein (dit is de plek waar je kan losrijden voordat je jouw proef mag starten) je jasje uit mag en je plastron af.


Ga je meedoen aan een FNRS-wedstrijd? De wedstrijdkleding voor een dressuur- en springruiter voor deze wedstrijden bestaat uit:
Een colbert jasje;
Onder het wedstrijdjasje draag je een dressuurblouse, een overhemd, of een wedstrijdshirt met lange of korte mouwen en een hoge kol, boord of kraag;
De bovenkleding combineer je met een witte, beige of gele paardrijbroek;
Er mag ook in manage-tenue worden gereden. Deze bestaat uit een bodywarmer of sweater gecombineerd met een shirt of overhemd met lange mouwen.
De rijkleding hoeft niet in een bepaalde kleur te zijn om de proef te rijden. Handschoenen zijn niet verplicht. Als je ze wel wil dragen kan dat, mits ze in een lichte kleur zijn. Zo kan de jury namelijk goed de houding van je handen beoordelen.

Hoe kies je de juiste wedstrijdkleding voor paardrijden?
Unselected
Hoe kies je de juiste wedstrijdkleding voor paardrijden?

Het verschil tussen zomer en winter tenues

Er is niks vervelender dan je wedstrijd te rijden in kleding die eigenlijk te warm is. Gelukkig zijn hier veel oplossingen voor. Er zijn namelijk witte rijbroeken voor in de winter en voor in de zomer. Zo bieden wij in de winter een warme, waterafstotende en met fleece gevoerde witte paardrijbroek aan genaamd de Kipwarm. Zo blijf je tijdens de wedstrijden in de winter lekker warm. En een pluspunt is ook dat deze rijbroek goed schoon blijft omdat je vlekken makkelijk weer van het materiaal kan wegpoetsen.

In de zomer kun je de warme witte rijbroek omruilen voor een witte, goed ademende legging. Deze kan de hitte in je lijf tijdens warm weer goed reguleren en zo voorkom je dat je het te warm krijgt. Verder kun je als springruiter in de zomer bij hitte in plaats van een jasje een giletje of bodywarmer dragen. Het is ook mogelijk om je jasje helemaal uit te doen. En bij extreme regenval mag je ook met een regenjas rijden.
Als je een dressuurruiter bent is dit weer iets anders. In de dressuurtak is het namelijk alleen toegestaan om het jasje uit te doen bij temperaturen boven de 30 graden celsius. De afgevaardigde zal dan besluiten dat de rij-jas tijdens de proef uitgelaten mag worden. Doe je mee aan een kampioenschap? Dan moet de rij-jas altijd gedragen worden.

Unselected
Hoe kies je de juiste wedstrijdkleding voor paardrijden?

Conclusie

Na het lezen van deze blog weet je precies wat je wel en niet aan kan doen tijdens een wedstrijd van de KNHS of de FNRS. Het is vooral heel belangrijk dat je als ruiter goed de regels doorneemt voor je wedstrijd, zeker omdat de regels constant veranderen. Dit komt omdat de sport groeit maar ook omdat het paardenwelzijn continu geanalyseerd wordt en als gevolg worden de regels verbeterd. Ben je na het lezen opzoek naar goede wedstrijdkleding voor paardrijden? Bekijk dan eens onze wedstrijdkleding of overweeg de aanschaf van een stevige bodyprotector!