Unselected
sphere media background sample

Hoe kies je de beste vismolen?

Om echt te genieten van de hengelsport heb je niet enkel een goede hengel, maar ook de beste vismolen nodig. Welke vismolen past bij jou?

Unselected

Hoe kies je de beste vismolen?

Tot rust komen en van de natuur genieten? Dat doe je aan het water met een hengel. Om echt te genieten van de hengelsport heb je niet enkel een goede hengel, maar ook de beste vismolen nodig. Welke vismolen past bij jou? Op welke specificaties let je wanneer je op zoek bent naar een nieuwe vismolen? Wij vertellen je meer over de verschillende soorten vismolens waar je uit kunt kiezen en welke vismolen bij welke soort visserij past.

Unselected

Welke typen vismolens zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten vismolens. Welke moet je kiezen? Dit is voornamelijk afhankelijk van de hengel die je gebruikt, de manier waarop je vist en welke vis je wilt vangen. Hieronder laten we een aantal vismolens de revue passeren.

Karpervissen
Ga je karpervissen? Dan heb je een karpermolen nodig. Deze grote molen biedt ruimte aan veel lijn, waardoor je op grote afstand karpers vangt. Karpermolens hebben in de regel een vrijloopsysteem en zijn daarmee vrijloopmolens. Dit houdt in dat deze molens een tweede slipsysteem hebben. Dit geeft de karper ruimte om weg te zwemmen nadat deze gehaakt is. Het tweede slipsysteem voorkomt zo dat de grote vis je hengel in het water trekt. Een vrijloopmolen is onmisbaar wanneer je statisch vist met je hengel op een statief. Ook als je niet bij de hengel bent, zorgt dit systeem er namelijk voor dat je uitrusting blijft staan.

Zeevissen
Ga je zeevissen? Dan heb je een zeemolen nodig. We onderscheiden de strandmolen, geschikt voor als je vanaf het strand vist, en de bootmolen voor het vissen vanaf een boot. Een goede zeemolen is bestand tegen zout water. Bootmolens hebben een lage inhaalsnelheid en een sterke as. De meeste van deze molens hebben maat 5000 of 6000. Een strandmolen is vaak groter. Meestal gaat het hier om maat 8000.

Reels
Naast vismolens bestaan er ook reels. Een reel heeft een as die wordt ondersteund aan twee kanten. Dit maakt hem extra sterk. Om deze reden gebruiken sporters in de wat zwaardere visserijen vaak een reel. Ook als je gebruikmaakt van zware jerkbaits of slepend vist, biedt een reel je voordelen. Onder de hoge druk trekt een normale vismolen krom, zeker als deze van minder goede kwaliteit is. Een reel biedt je de stevigheid die je nodig hebt. Zeker als je grote vissen wilt vangen op zee is een reel de beste optie.

Unselected
Hoe kies je de beste vismolen?

Type vismolen voor beginners

Welke vismolen kies je als beginner? Het aanbod lijkt overweldigend, maar als je weet wat voor soort vissen je wilt vangen, wordt de keuze al makkelijker. Dit helpt je namelijk de juiste maat werpmolen te kopen.

Als vissen een beginnende passie is en je nog niet zeker weet hoeveel tijd je aan deze hobby gaat besteden, hoef je niet voor een heel dure molen te gaan. Een instapmodel van plastic is een goede optie als je van plan bent alleen af en toe te gaan vissen. Plastic is goedkoop en bovendien licht. Als je merkt dat je vissen steeds leuker gaat vinden, kun je later altijd nog een andere of extra molen kopen. Wanneer je een plastic vismolen intensief gebruikt, ontstaat er speling in de behuizing. Voor een sterkere molen die langer meegaat is een model van metaal of polycarbonaat de beste keuze.

Overweeg ook het slipsysteem van de hengel. Dit systeem geeft lijn wanneer je een vis haakt. Zo voorkomt het dat de lijn breekt. De slip stel je af met een draaiknop op de molen. Deze bevindt zich aan de voor- of achterkant. Bij de meeste molens vind je het systeem aan de voorkant. Dit biedt enige voordelen, vooral voor beginners. Je bedient de knop makkelijk tijdens het drillen zonder dat je de lijn aanraakt. De rem stel je eenvoudig af en is bovendien sterker. Molens van een hogere kwaliteit hebben in de regel een slipsysteem dat beter werkt.

Unselected

Gewicht en grootte

Vismolens zijn verkrijgbaar in uiteenlopende maten. Welke je nodig hebt, hangt af van de visserij die je in gedachten hebt. Je vindt de molens in maat 500 tot 14000. Hierbij is 500 de kleinste maat en 14000 de grootste.

De maat geeft je informatie over de grootte van de werpmolen en de lijncapaciteit. Een werpmolen met maat 500 of 1000 is geschikt voor de kleine visserij. Molens uit de maatserie 7000 of hoger zijn geschikt voor vissen op karpers en meervallen. Welke maat je nodig hebt, hangt dus af van welke vissen je wilt vangen. De onderstaande maattabel helpt je de juiste maat vismolen te kopen:

– 500/1000: lichte vissen, bijvoorbeeld forel en baars
– 2000/3000: roofvissen
– 4000/5000: roofvissen, karpervissen, feedervissen, zeevissen met kunstaas
– 6000: vissen op zware feeders, karpervissen, bootvissen en strandvissen
– 7000 en groter: karpervissen, strandvissen en vissen op meervallen

Bij het kiezen van de juiste molen overweeg je dus voornamelijk welk vissoort je wilt vangen. Houd daarnaast rekening met de lengte en kracht van je hengel. Als je een hengel hebt die licht en kort is, dan werkt een molen met maat 500 goed. Is de hengel licht, maar relatief lang? Dan is een iets grotere molen met maat 1000 of 2000 een betere optie. Zet je een zeer kleine molen op een lange hengel, dan wordt je hengel topzwaar, wat niet prettig is. Het onderstaande overzicht helpt je de vismolen te kiezen die past bij de lengte van je hengel:

Hengellengte - Vismolenmaat
- tot 2m: 500-1000
- 2m-2,40 m: 2000-3000
- 2,40m-3m: 3000-5000
- 3m-3,90m: 4000-6000
- 3,90m en groter: 5000 en groter

Unselected
Hoe kies je de beste vismolen?

Capaciteit en lijnmanagement

Overweeg niet alleen de maat van de molen, maar ook de grootte van de spoel. Op een bredere, diepere spoel past een langere lijn. Stel, je wilt over een grote afstand vissen, zoals bij strandvissen. Dan heb je een zeer lange lijn nodig. Deze lijn past alleen op een zeer grote, diepe spoel. Een grote spoel is ook nodig voor karpervissen en feedervissen. Ga je forelvissen? Dan gebruik je een dunne lijn. Hiervoor is een smallere en ondiepe spoel nodig. Kies niet voor een brede grote spoel als je een dunne, korte lijn gebruikt. De rand van de spoel geeft dan onnodig veel weerstand, waardoor je minder ver werpt.

Vaak gebruik je niet de hele lijn. Als je een dure lijn gebruikt, bijvoorbeeld een gevlochten lijn, dan is het zonde om een extra lange lijn te moeten kopen om de spoel te vullen. Hier is een oplossing voor. Om geld te besparen, spoel je eerst een goedkopere nylon lijn op en vervolgens de duurdere lijn waarmee je daadwerkelijk vist.

Unselected
Hoe kies je de beste vismolen?

Soepelheid en gevoeligheid

De meest soepele en gevoelige lijnen zijn gevlochten lijnen. Een gevlochten lijn is gewoven uit meerdere dunne lijnen. Deze lijnen bestaan uit 4 tot 12 strengen. Hoe meer strengen, des te soepeler is de lijn. Met een soepele lijn werp je verder en dit biedt dus enig voordeel. Aan de andere kant is een gevlochten lijn met 12 strengen een stuk duurder dan een lijn met 4 strengen. Kies dus enkel voor een extra soepele lijn als de soepelheid een grote rol speelt tijdens het vissen. Denk bijvoorbeeld aan forelvissen. Hierbij is een gevlochten lijn van minimaal 8 strengen aan te raden. Vis je op grotere vissen in water met weinig stroming? Dan is een minder gevoelige lijn met 4 of 5 strengen een goede optie. In de productbeschrijving van gevlochten lijnen is het aantal strengen niet altijd terug te vinden. Vaak staat er wel een cijfer in de productnaam. Dit cijfer staat in de regel voor het aantal strengen.

Heb je per se een gevlochten lijn nodig of ga je beter voor een nylon lijn? Ook dit is afhankelijk van de visserij waar je je op toelegt. Een gevlochten lijn is zeer sterk. Hierdoor heb je een minder dikke lijn nodig. Houd er rekening mee dat een lijn die uit meerdere strengen bestaat geen rek heeft. Dit verhoogt de gevoeligheid van aanbeten. Dit biedt je in sommige gevallen voordeel. Als je de vis goed moet uitdrillen, is het gebrek aan rek vaak een nadeel. Wanneer je een sterke vis als een karper wilt vangen, is wat demping in de lijn wel prettig. Een nylon lijn is in dit geval een goede optie. Hou er rekening mee dat een gevlochten lijn minder goed tegen schuren kan. Vis je in water met veel obstakels? Dan is het beter om voor een nylon lijn te gaan.

Unselected

Let op de inhaalsnelheid

Op zoek naar de beste vismolen voor jou? Houd dan tot slot ook rekening met de inhaalsnelheid. Per slingeromwenteling van de spoel haal je een aantal centimeter lijn binnen. Wil je je lijn snel inhalen? Dan heb je een vismolen nodig die een hoge inhaalsnelheid heeft. Dit is belangrijk wanneer je over lange afstanden je lijn moet inhalen. Denk hierbij aan boot- of strandvissen. Hoe wordt deze snelheid vastgelegd? Het gaat bij de inhaalratio om de relatie tussen de omwenteling van de beugel en de slag van de molenhendel. Als de lijnroller 6,3 keer om de spoel heen draait bij één omwenteling van je molenhendel, dan is de ratio 1:6,3. Deze ratio vind je terug in de productbeschrijving en op de verpakking van vismolens. Een hoge ratio is niet altijd beter. Als je bijvoorbeeld op forel vist, is een langzamere inhaalsnelheid fijner.

Unselected

Om het juiste model te kiezen, overweeg je allereerst wat voor vis je wilt vangen. Bedenk daarnaast welke maat vismolen je nodig hebt, welke lijncapaciteit bij jouw visserij past en wat voor type lijn je het beste kiest. Let tot slot op de inhaalratio. Met deze specificaties in het achterhoofd kies je de vismolen die het beste bij jou past. Wij wensen je alvast veel plezier toe tijdens je volgende vistocht!

Unselected

Lees meer

sphere media background sample

Wat is de beste vishengel voor jou?

Een vishengel is natuurlijk onmisbaar, maar hoe kies je tussen alle beschikbare modellen? Lees dat hier!

vissen

GO TRY: Vaste Stok Vissen

Vaste stok vissen is bij uitstek de tak van de hengelsport om mee te starten! Met vrienden, vriendinnetjes of de familie lekker naar de waterkant om verschillende soorten vissen te gaan vangen met een ‘simpele’ vishengel en een dobber. Maar welke soorten vissen kun je hiermee vangen?

Mag je vissen zonder VISpas?

Mag je vissen zonder VISpas?

Het is belangrijk om te weten dat vissen in Nederland aan regels is gebonden. Een belangrijke regel is het hebben van een VISpas.

Ontdek vissen met een bellyboat!

Ontdek vissen met een bellyboat!

Wil jij het vissen naar een hoger niveau brengen? Wil je de vrijheid van de natuur ervaren? Check dan vissen met een bellyboat!