Unselected
sphere media background sample

Wat is een splitboard en hoe gebruik je deze?

In deze blog lees je alles wat je wilt weten over splitboarden. We vertellen je hoe het ontstaan is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Unselected

Ben jij dol op snowboarden en avontuur? Droom je van een ongerept winterwonderland zonder drukte en grote mensenmassa’s? Dan is de kans groot dat je al eens hebt gehoord van een splitboard of zelfs in het bezit bent van een splitboard. Een splitboard is een uniek snowboard waarmee je zowel bergopwaarts als bergafwaarts beweegt in gebieden waar je normaal met je ski’s of snowboard niet komt. In deze blog lees je alles wat je wilt weten over dit unieke board. We vertellen je hoe splitboarden ontstaan is, hoe een splitboard werkt en wat de voordelen zijn van splitboarden. Zet de warme chocomel met slagroom of de glühwein maar vast klaar en lees snel verder.

Unselected
Wat is een splitboard en hoe gebruik je deze?

Hoe is splitboarden ontstaan?

Tijd voor een stukje geschiedenis, want voor het ontstaan van splitboarden reizen we terug naar de jaren 90 van de vorige eeuw. Snowboarders zochten een manier om te genieten van de backcountry, ofwel de onontdekte delen van de berg. Daarbij wilden ze niet afhankelijk zijn van traditioneel skiën of snowboarden. De Amerikaanse snowboarder Brett Kobernick was een van de pioniers die experimenteerde met het splitsen van zijn snowboard om bergopwaarts te kunnen bewegen op dezelfde manier als skiërs. Samen met Mark Wariakos, de oprichter van Voile, bracht hij in 1994 de eerste splitboard kit op de markt. 

Dan maken we een grote sprong naar de corona pandemie. Toen in het eerste corona jaar in 2020 steeds meer liften sloten, zochten snowboarders namelijk naar alternatieven om de berg op te komen. Het splitboard was dé oplossing en werd al snel razend populair. Inmiddels heeft elke snowboard fabrikant minimaal een splitboard in het assortiment.

Unselected

Hoe werkt een splitboard?

Vroeger was een splitboard niets meer en niets minder dan een snowboard dat over de lengte doorgezaagd was. Dat is het in de basis nog steeds, alleen is het ontwerp steeds ingenieuzer geworden om jou optimaal te laten genieten van de sneeuw. Wat is een splitboard nu precies en hoe werkt het? Een splitboard is een snowboard dat je kunt splitsen in twee afzonderlijke ski’s, waarop je kunt wandelen en klimmen. Zodra je boven op de berg bent, zet je het splitboard weer in elkaar en zoef je naar beneden in de witte poedersneeuw. Zo combineer je de voordelen van een snowboard en ski’s om zowel de berg op, als de berg af te komen. We leggen je graag uit hoe je je splitboard splitst, hoe je bergopwaarts beweegt en hoe je bergafwaarts snowboardt.

Unselected
Wat is een splitboard en hoe gebruik je deze?

Zo splits je je splitboard

De twee delen van jouw splitboard zitten stevig aan elkaar met speciale bindingen of clips, zodat jij op je splitboard veilig af kunt dalen. Door de bindingen of clips los te maken, maak jij van je splitboard twee losse stijgski’s.

Unselected
Wat is een splitboard en hoe gebruik je deze?

Zo beweeg je bergopwaarts op je splitboard

Bevestig speciale skins onder je ski’s voor meer grip tijdens de klim omhoog. Andere namen voor skins zijn stijgvellen of skivellen. Skins zijn gemaakt van vezels die jou omhoog helpen en met je meebewegen. Bewegen ze naar achteren? Dan grijpen ze de sneeuw vast. Bewegen ze naar voren? Dan laten ze los en glijd je over de sneeuw. Zo beweeg je bergopwaarts, zonder dat je achteruit glijdt, net zoals je dat met normale ski’s zou doen.

Unselected
Wat is een splitboard en hoe gebruik je deze?

Zo snowboard je de berg af op je splitboard

Heb je na een inspannende klim de top bereikt waar het heerlijk rustig is? Dan is het tijd om de skins te verwijderen, de bindingen weer vast te maken aan het splitboard en de twee ski’s weer samen te voegen tot een splitboard. Geniet van je afdaling! 

Unselected

Wat zijn de voordelen van een splitboard?

Ga jij de piste op met een splitboard? Dan biedt dat vele voordelen in winterwonderland. Graag zetten we een aantal belangrijke voordelen voor je op een rij:

Toegang tot ongerepte gebieden – Voor veel avontuurlijke wintersporters is het feit dat je met je splitboard bijna overal kunt komen, het belangrijkste voordeel. Splitboarden begint in gebieden waar geen liften zijn, maar je wel kunt afdalen. Deze rustige, ongerepte gebieden zijn met normale ski’s of een normaal snowboard niet bereikbaar en met een splitboard wel.
Een splitboard is veelzijdig – Met een splitboard kun je alle kanten op. Zonder problemen beweeg je bergopwaarts op verschillende terreinen, van glooiende heuvels tot steile bergen. Vervolgens geniet je op je snowboard weer van spectaculaire afdalingen.
Besparing kosten – Natuurlijk heb je een splitboard en de nodige uitrusting nodig voordat jouw splitboard avontuur begint. Maar uiteindelijk bespaar je geld, omdat je de lift niet meer nodig hebt om in het snowboardgebied van je dromen te komen.
Goed voor je conditie – Normaal ga je met de skilift omhoog, maar nu met je splitboard. Dat betekent extra beweging in de gezonde berglucht, die goed is voor je conditie.

Unselected
Wat is een splitboard en hoe gebruik je deze?

Wat heb je nodig om te kunnen splitboarden?

Ben je overtuigd van de voordelen van splitboarden? Dan ben je vast benieuwd wat je nodig hebt om tijdens jouw volgende wintersportavontuur te kunnen splitboarden.

Een splitboard – Het belangrijkste materiaal dat je nodig hebt om te splitboarden, is het splitboard zelf. Houd rekening met je gewicht en rijstijl en neem de boardmaat van je normale board als uitgangspunt. Onthoud: hoe groter je board, hoe meer drijfvermogen je hebt.
Splitboard interface en bindingen – De splitboard interface heeft een stand voor lopen en een stand voor splitboarden. Speciale splitboard bindingen wegen minder dan normale snowboardbindingen en zijn gemakkelijker in gebruik.
Splitboard schoenen – Je kunt splitboarden met gewone snowboardschoenen, maar speciale splitboard schoenen zorgen voor meer comfort. Ideaal als je vaak op pad gaat met je splitboard.
Stijgvellen of skins – De stijgvellen of skins zorgen ervoor dat je kunt klimmen zonder uit te glijden.
Stijgijzers – Bij steil en ijzig terrein kunnen stijgijzers of crampons je een handje helpen. Deze metalen spikes maak je onder je bindingen vast.
Rugzak – Kies voor een comfortabele rugzak die prettig draagt voor al je splitboard benodigdheden en een hapje en een drankje.
Opvouwbare stokken – De stokken die je gebruikt tijdens het wandelen, wil je graag kwijt tijdens de afdaling. Opvouwbare stokken kun je zo klein maken dat ze eenvoudig in je rugtas passen.
Kleding – Splitboarden betekent dat je continu actief bent. Bescherm jezelf tegen de kou, maar zorg voor ademende kleding zodat je minder last hebt van je zweetdruppels.
Lawine-uitrusting – Veiligheid gaat voor alles in de bergen, dus de juiste lawine-uitrusting is onmisbaar. Een goede lawine-uitrusting bestaat uit een lawinepieper, sondes en een schep.

Unselected

Welk splitboard past bij jou?

Zoveel verschillende wintersporters, zoveel verschillende wensen. Daarom zijn er ook verschillende soorten splitboards. Je hebt de keuze uit een powder splitboard, een freeride splitboard en een freestyle splitboard.

Powder splitboard – Gaat jouw hart sneller kloppen van verse sneeuw tot voorbij je knieën? Dan is het powder splitboard het juiste board voor jou. Een powder splitboard blinkt uit in drijfvermogen en wendbaarheid.
Freeride splitboard – Vind jij alles even leuk en zoek je een splitboard waarmee je alle kanten op kunt? Kies dan voor een freeride splitboard. Een freeride splitboard is stabiel en biedt grip onder alle omstandigheden.
Freestyle splitboard – Ben jij de snowboarder die dol is op spectaculaire sprongen? Kies dan voor een freestyle splitboard waarop jij alle trucs kunt doen die je wilt.

Unselected
Wat is een splitboard en hoe gebruik je deze?

Tips om veilig te splitboarden

Hoe heerlijk het ook is om actief bezig te zijn in de ongerepte sneeuw, splitboarden is niet zonder gevaar. Lees de volgende tips goed door, zodat je goed voorbereid met je splitboard op pad gaat.

Volg een lawinecursus – Een lawinecursus leert je alles over lawine veiligheid en het herkennen van lawinegevaar.
Reis samen – Het is veiliger om samen met een maatje te gaan splitboarden. Je kunt elkaar helpen in geval van nood en het is nog gezellig ook.
Plan je route – Bereid jezelf voor en onderzoek je route met behulp van kaarten. Wellicht een overbodige boodschap, maar vermijd lawine gevaarlijke gebieden.
Controleer het weerbericht- Houd het weerbericht goed in de gaten voordat je vertrekt en tijdens het splitboarden. In de bergen kan het weer snel omslaan.
Ken je eigen vaardigheden – Je weet zelf wat je wel en wat je niet kunt. Ga niet naar gebieden die te moeilijk voor je zijn, hoe mooi en uitdagend ze ook zijn.

Unselected

Splitboarden is dé manier om snowboarden, avontuur en een ongerept winterwonderland te combineren. In 1994 brachten Brett Kobernick en Mark Wariakos de eerste splitboard kit op de markt. Een splitboard is een snowboard dat je kunt splitsen in twee afzonderlijke ski’s waarop je kunt wandelen en klimmen. De voordelen van splitboarden zijn reuze. Wat dacht je van toegang tot ongerepte gebieden, veelzijdigheid en continu bezig zijn met het verbeteren van je conditie? Een splitboard uitrusting bestaat onder meer uit een splitboard, een splitboard interface, bindingen, splitboard schoenen, stijgvellen en een lawine-uitrusting. Je hebt de keuze uit een powder splitboard, een freeride splitboard of een freestyle splitboard. Welk board bij jou past, hangt af van jouw wensen. Veiligheid gaat voor alles. Volg daarom altijd een lawinecursus, ga samen op pad en plan je route. Lees voordat je de sneeuw in gaat op je splitboard alle veiligheidstips goed door. Veel mooie wintersport avonturen gewenst met je splitboard.

Unselected

Ook interessant

Leren snowboarden voor beginners

Leren snowboarden voor beginners

Wil jij leren snowboarden? Ontdek dan snel hoe je kan starten en wat je nodig hebt om te leren snowboarden!

bescherming dragen tijdens wintersport

Waarom bescherming dragen tijdens wintersport?

Ga jij skiën of snowboarden? Zorg dan dat je bescherming draagt. Niet alleen een helm en een bril, maar kies ook voor een rugbeschermer of valbroek!

3 lagen systeem

Thermokleding wintersport | Het geheim van het 3 lagen systeem

Ga je skiën of snowboarden? Dan is de juiste wintersportkleding cruciaal. Ontdek het 3 lagen systeem en kies de juiste skikleding!

Hoe kan ik parallel skiën? 3 tips om het te leren!

Hoe kan ik parallel skiën? 3 tips om het te leren!

Altijd al parallel willen skiën? Wij leggen jou uit wat parallel skiën nu echt is en hoe het werkt. Lees onze 3 tips om direct progressie te maken!